Betekenis van…

Simpele uitleg over complexe woorden
Zoek

Betekenis van croptop

Inhoudsopgave

Leestijd: 2 minuten
0
(0)

Een croptop is een kledingstuk voor het bovenlichaam, waarbij een bepaald stuk van de buik nog zichtbaar is. Het onderste deel van de romp is niet bedekt en de navel is daarbij dus meestal zichtbaar. De croptop staat daarom dan ook beter bekend als het naveltruitje. Hier lees je over het gebruik van croptop voor vrouwen én mannen. 

Voor vrouwen 

Crop top is een term vanuit het Engels die is overgewaaid, crop betekent kort. Men heeft het soms ook wel over cropped top. Een ingekort topje. Voor vrouwen kwam het naveltruitje op in de jaren 90 en 2000. Artiesten waaronder bijvoorbeeld Madonna droegen de croptop. Het kwam vaak voor in combinatie met een heupbroek. De navelpiercings waren toen ook in zwang. Later kwam de croptop weer terug: in de jaren 2010 en 2020. Alleen die cropped tops zijn in combinatie met een broek of rok waarbij de taille hoog is. Met als gevolg dat de navel dus niet meer zichtbaar is. Er zijn ook cropped tops die meer de vorm hebben van een bh. Croptops worden vaak gecombineerd met blazers, vooral met een mooi detail op de revers. Benieuwd naar wat de betekenis van revers is? Lees het hier!

Voor mannen 

Croptops voor mannen vindt zijn oorsprong in de American football, aldus kledingexpert ModeCastelijn dat onder andere kleding verkoopt van het merk Butcher of blue. Jerseys van American footballers gingen continue kapot. Hierdoor zag men het mannelijke torso vol tot zijn recht komen. Op een gegeven moment gingen spelers toen moedwillig hun kleding kapotscheuren, om zo hun spieren optimaal te showen.  

In diezelfde tijd kwam er een verbod op het met ontbloot bovenlijf sporten in de sportschool, geeft Vicky Karaminas aan. Zij is hoogleraar aan de School of Design van de Massey University in Nieuw-Zeeland. Op het moment dat het ontbloot bovenlijf niet meer mocht, gingen de gewichtheffers ook naveltruitjes te dragen. Het was een kwestie van tijd voordat bekende merken waaronder Nike, cropped tops gingen maken. 

Croptop voor queer personen 

Cropped tops zijn tegenwoordig een geliefd onderdeel van de garderobe voor sommige queer-personen. Sommige mensen reageren daar zeer afwijzend op en zien het niet als mannelijk genoeg en vinden het geen casual kleding. Bijzonder aangezien in de jaren negentig Will Smith soms ook gewoon een verknipte jersey droeg in toen zeer populaire serie The Fresh Prince of Bel-Air. 

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemmen telling: 0

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!

Laten we deze post verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Uitgelegd door:

Deel het bericht op: