Betekenis van…

Simpele uitleg over complexe woorden
Zoek

Betekenis van colostrum

Inhoudsopgave

Leestijd: 2 minuten
0
(0)

Colostrum is de eerste melk die aan wordt gemaakt als je begint met het geven van borstvoeding. Het wordt ook wel eens vloeibaar goud genoemd. Dit is niet omdat het geel is, maar omdat de melk zo kostbaar is voor een pasgeboren baby. Colostrum is de ideale voeding baby.

Colostrum is afgestemd op de specifieke behoefte van je baby. Zo is de samenstelling van colostrum dikker en geler dan rijpe melk. De melk zit vol met eiwitten en voedingsstoffen. Daarnaast heeft het een laag vetgehalte, is het makkelijk verteerbaar en bevat het veel bestanddelen die voor de ontwikkeling van je baby zorgen. Het belangrijkste is dat colostrum een belangrijke rol speelt in de opbouw van het immuunsysteem. Een klein beetje colostrum is al genoeg voor je baby.

Colostrum tijdens de zwangerschap

Al tijdens je zwangerschap worden je borsten voorzien van extra klierweefsel om later voeding voor je baby te produceren. Na ongeveer 4,5 maand van je zwangerschap kunnen je borsten beginnen met colostrum, de eerste moedermelk. Hierdoor kan het zijn dat er melk uit je borsten lekt. In de meeste gevallen gebeurd dit echter pas aan het einde van de zwangerschap.

Functie van colostrum

Colostrum heeft je baby veel voordelen te bieden. Het is de perfecte voeding baby. Colostrum bevat alle voedingsstoffen die noodzakelijk zijn voor je baby. Bij een pasgeboren baby is het maagdarmstelsel vaak nog niet volgroeid en is de maag nog klein. De eerste moedermelk bevat alle voedingsstoffen, mineralen en vitaminen die je baby nodig heeft. Verder bevat colostrum afweerstoffen die je baby beschermt tegen infecties. Dit is ook nodig, want bij een pasgeboren baby is het immuunsysteem nog niet volledig ontwikkeld.

De eerste ontlasting van je baby kan hard zijn. Dit is natuurlijk niet prettig. Colostrum werkt laxerend en zorgt ervoor dat je baby makkelijker kan poepen. Daarnaast zorgt het laxerende effect ervoor dat de lever afvalstoffen gemakkelijker afvoert.

Bij een pasgeboren baby zijn nog niet alle zintuigen en organen helemaal ontwikkeld. Colostrum bevat verschillende groeifactoren en enzymen die de ontwikkeling van de organen en zintuigen kunnen stimuleren.

Van colostrum naar moedermelk

Je hebt maar een paar dagen colostrum. Na 2 tot 4 dagen ga je namelijk geleidelijk (rijpe) moedermelk produceren. De samenstelling en hoeveelheid van de melk past zich aan de behoefte van je baby aan.

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemmen telling: 0

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!

Laten we deze post verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Uitgelegd door:

Deel het bericht op: