Betekenis van…

Simpele uitleg over complexe woorden
Zoek

Betekenis van Cobra art

Inhoudsopgave

Leestijd: 2 minuten
5
(2)

Wie van kunst houdt kent zonder twijfel cobra art. Maar voor de leek: wat is dat precies, cobra art? Cobra kent zijn fundamenten in Parijs. Op 8 november 1948 werd Cobra opgericht door Belgische schrijvers en kunstschilders in de Franse hoofdstad. Het werd een internationale vereniging van kunstschilders en literatoren. Waarom noemden deze creatievelingen het Cobra? Omdat de naam is opgebouwd uit de beginletters van de hoofdsteden waar deze kunstenaars vandaan kwamen. Namelijk Copenhagen, Brussel en Amsterdam.

Wat is de gedachte achter Cobra art?

De leden van Cobra zetten zich af tegen het academische stelsel. Dit was in hun ogen teveel beeldende esthetische wetten. Daarnaast was Cobra een protest tegen schilderkunsten, waar de nadruk te veel lag op het intellectuele aspect. Je kunt dit initiatief zien als anti reactie op de Tweede Wereldoorlog. Na de bevrijding van 1945 en tijdens de Koude Oorlog wilde de Cobra leden nieuwe wegen verkennen. Je kunt het vandaag de dag zien als anarchistische en alternatieve wegen. Cobra maakt hiermee het pad vrij voor situationisme en Fluxus.

Het ging bij Cobra art om spontaniteit en fantasie

Volgens Cobra kon inspiratie beter ontleend worden aan pure en onschuldige kindertekeningen dan het intellectuele. Het ging hier vooral om spontaniteit en fantasie. Dat is een van de duidelijke kenmerken van Cobra art. Ze keerde zich dus volledig af van het academische stelsel dat ging om realisme. Juist experimenteerde Cobra met allerlei ongewone materialen en werden er nieuwe samenwerkingsvormen gesloten. Samenwerkingsvormen tussen schilders, dichters en beeldhouwers.

Cobra liet zich inspireren door andere kunstenaars

Het Cobra initiatief wilde komen tot onbedorven uitingen. Daarom werkten de kunstenaars zonder vooropgezet plan. Deze kunstenaars lieten zich wel door andere kunstenaars inspireren. Het gaat hier dan vooral om kunstwerken van Jean Dubuffet en Joan Miró. Ook
dienden werken uit Nieuw Guinea als inspiratie voor Cobra art. Wil je een keer iets anders boven je bank hangen overweeg dan eens Cobra art aan te schaffen. Speels, kleurrijk en ontzettend interessante kunst.

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 5 / 5. Stemmen telling: 2

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!

Laten we deze post verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Uitgelegd door:

Deel het bericht op: