Betekenis van…

Simpele uitleg over complexe woorden
Zoek

Betekenis van Coagulatie

Inhoudsopgave

Leestijd: 2 minuten
0
(0)

Coagulatie kan verwijzen naar vier verschillende soorten coagulatie. De coagulatie bloedstolling, waterzuivering, stremming en stolling. Het is een proces van uitvlokking ondergaan. Het is destabilisatie van collïde deeltjes die door de toevoeging van een reactief chemicallie een coagulant wordt genoemd. Ook wel een proces dat in het laboratorium wordt waargenomen als een maat waarmee de functionaliteit van de stolling in het lichaam kan worden gemeten. Ook huidtherapeuten als Sya Skin gebruiken deze techniek.

Het coaguleren van stolling

Het stollen van materie is een natuurkundig en scheikundig proces. Om een stolling plaats te laten vinden is er kou nodig om de stof zijn warmte te laten vrij komen. Bij vaste temperaturen is er een stolpunt en bij langzaam afnemende temperaturen is er sprake van een stoltraject. Bij het omgekeerde smelten is dit een smelttraject.

Het coaguleren van waterzuivering

Het coaguleren is een proces dat gebruikt wordt om water te zuiveren. Het zorgt ervoor dat deeltjes die zich in vuil water bevinden samenklonteren. Deze deeltjes kunnen dan gaan drijven of gaan bezinken waardoor het heel gemakkelijk uit het water kan worden gehaald. De vaste stoffen, de vloeibare stoffen en de zwevende stoffen. Dit komt doordat er een aluminiumchloride of ijzerchloride aan wordt toegevoegd dat zorgt voor de neutralisatie. Ze stoten zo elkaar niet af, maar de deeltjes trekken elkaar aan om samen te klonteren.

Het coaguleren van bloedstolling

Het stollen van bloed wordt ook coaguleren genoemd. Het is een proces waarbij het bloed blootgesteld wordt aan de open lucht en het bloed bevindt zich op dat moment aan de oppervlakte van de huid. Het bloedvat aan de binnenkant wordt blootgesteld. Hierdoor worden er witte bloedplaatjes en eiwitten in het bloed getransporteerd naar de bloeding. Hier vindt zich op dat moment een stolling plaats waardoor het bloeden stopt. Het klontert en wordt dik waardoor er niks meer doorheen kan en de wond genezen wordt. Een te hoge stolling kan zorgen voor trombose en een te lage voor een langzame wondgenezing.

Het coaguleren van stremming

Stremming is een proces waarbij spijsverteringsenzymen gebruikt worden om kaas bijvoorbeeld een vaste structuur te geven. Het is verkrijgbaar als vloeistof, poeder en pasta. Het kan gemaakt zijn van een plantaardige afkomst of van een dierlijke afkomst. Het stremsel bevat eiwitsplitsende enzymen genaamd chymosine, pepsine en proteolytisch of protease. Het samenklonteren van de enzymen is het coaguleren.

Coaguleren gebruiken voor huidproblemen

Het gebruiken van deze techniek kan ook door huidproblemen te verminderen. Hierbij wordt een lelijk plekje of vlekje in de huid verwijderd door hitte. Er ontstaat zo een korstje dat vanzelf weggaat en geneest. Huidtherapeuten van bijvoorbeeld Sya Skin Clinic kunnen problemen van de huid zo makkelijk verwijderen. Voorbeelden van deze plekjes zijn gerstekorrels, ouderdomswratten, kersenwratjes, donkere verhevenheden en steelwratjes.

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemmen telling: 0

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!

Laten we deze post verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Uitgelegd door:

Deel het bericht op: