Betekenis van…

Simpele uitleg over complexe woorden

Betekenis van CNC

Inhoudsopgave

Leestijd: 2 minuten
0
(0)

CNC is een afkorting die vooral gebruikt wordt in de metaalindustrie. De afkorting staat voor Computer Numerical Control. Dit zal je waarschijnlijk nog niet veel zeggen. Kortgezegd is het een computergestuurde techniek die eind jaren 50 van de vorige eeuw is ontstaan. Een CNC-machine kan geprogrammeerd worden en kan hierdoor bewerkingen herhalen. Een CNC vind je vaak terug in grote productie bedrijven en is in heel veel verschillende soorten en maten te krijgen.

De oorsprong

De eerste versies van CNC zijn terug te vinden op analoge computers. Een aantal jaar laten werden ook digitale computers gebruikt voor CNC. Door de komst van deze techniek konden er op eens op grote schaal replica’s van producten gemaakt worden. De eerste productietechniek van CNC was nog voor geprogrammeerd om een patroon te volgen. Dit was een enorme vooruitgang op het gebied van geautomatiseerde industrie. Er waren ineens niet meer honderden mensen nodig om meerdere exemplaren van hetzelfde product te maken. De komst van de CNC zorgde er voor dat er met gemak ineens duizenden dezelfde producten konden worden gemaakt.

Vernieuwing CNC

De metaalbedrijven merkte toch dat er beperkingen waren aan de werking van de CNC. Zo kon er weinig aangepast worden aan de producten. Ook het programma gaf niet veel ruimte tot aanpassingen. Door deze beperkingen zijn er nieuwe manieren van bewerken ontstaan. Bewerkingen als CNC verspannen, CNC niet-verspannen en CNC draaien werken verzonnen. Echter was dit wel een hele dure aangelegenheid. Om dit te voorkomen worden tegenwoordig digitale computers gebruikt. De programma’s voor deze computers zijn eenvoudig in bepaalde aanpassingen.

Overige CNC

Naast het verspannen en het niet-verspannen wordt een CNC-machine ook nog voor andere productieprocessen gebruikt. Denk bijvoorbeeld aan CNC kantelbanken of CNC-zetbanken. De meeste lasersnijmachines en plasmasnijmachines zijn ook nog CNC gestuurd. Als je in de metaalindustrie werk kan je eigenlijk niet om CNC heen. Elk groot bedrijf dat metaal verwerkt heeft wel een CNC-machine staan. Het is echter geen goedkope investering. Veel kleinere bedrijven zoeken daarom een CNC bedrijf uit die hun hiermee kan helpen. Ben je op zoek naar een CNC bedrijf dan helpen bedrijven zoals CNCNederland je graag verder.

 

 

 

 

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemmen telling: 0

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!

Laten we deze post verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Overig
Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Uitgelegd door:

Deel het bericht op: