Betekenis van…

Simpele uitleg over complexe woorden
Zoek

Betekenis van Chiptunen

Inhoudsopgave

Leestijd: 2 minuten
0
(0)

Veel mensen beschikken tegenwoordig over hun eigen auto. Deze auto wordt in verschillende uitvoeringen geproduceerd door de fabrikant. Iedere uitvoering beschikt over een bepaald vermogen en koppel. Als je echter wilt dat jouw auto meer vermogen én meer koppel krijgt, dan is chiptuning wellicht een optie om rekening mee te houden. Maar wat houdt chiptuning eigenlijk in? In dit artikel lichten we dit verder toe.

Chiptuning uitgelegd

Iedere moderne auto beschikt over een inwendige computer. Deze computer wordt ook wel de ECU genoemd, oftewel de Electronic Control Unit. Dit is als ware het denkend brein van de auto die over de meeste processen beslist. Zo regelt de ECU bijvoorbeeld het tijdstip van verbranding en hoeveel brandstof er geïnjecteerd moet worden. De ECU bevat verschillende chips waarop bepaalde software van de autofabrikant op staat. Deze software programma’s zijn zo gecodeerd dat er een bepaalde veiligheidsmarge bestaat. De motor van de auto zal dus altijd binnen een veilige marge van de maximale toegestane belasting opereren.

Dit betekent dus dat er nog winst te boeken valt qua geleverd vermogen van de motor. Met chiptuning is het mogelijk om de limiet van de maximaal toegestane belasting op te zoeken, zonder dat de motor beschadigd raakt. Tijdens het chiptuning proces worden de zogeheten parameters in de software van de chips in de ECU aangepast. Bij veel auto’s kan dit voor een prestatieverbetering zorgen tussen de 10 en 40 procent. Dit vat zowel het vermogen en koppel samen, wat resulteert in een verhoogde topsnelheid, acceleratie en trekkracht.

Chiptuning stage 1, 2 en 3

Chiptuning is volledig legaal in Nederland. Dit zorgt ervoor dat er meerdere mogelijkheden zijn om de prestaties van de auto te verbeteren. Dit kan met zogenaamde stages. Zo heb je chiptuning stage 1, 2 en 3. Iedere stap omhoog is een verdere verbetering van de prestaties die de auto kan leveren.

Stage 1 chiptuning is het optimaliseren van de software om zo een hoger vermogen en koppel te creëren. Verder wordt er niks aan de auto veranderd. Stage 2 chiptuning is zowel het optimaliseren van de software, als het modificeren van de in- en uitlaat. Hierdoor kan er meer lucht aangezogen worden richting de motor en zal de auto meer geluid produceren. Bij stage 3 chiptuning komt er nog een schepje bovenop. In deze fase is het mogelijk om de cilinderinhoud van de motor te vergroten en om een grote(re) turbocharger te plaatsen. Deze stage 3 is niet mogelijk voor elk type en model auto.

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemmen telling: 0

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!

Laten we deze post verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Uitgelegd door:

Deel het bericht op: