Betekenis van…

Simpele uitleg over complexe woorden
Zoek

Betekenis van chaise longue

Inhoudsopgave

Leestijd: 2 minuten
0
(0)

Een chaise longue is een Franse leunstoel met een verlengd voeteinde. Letterlijk vertaald uit de Franse taal is het een ‘lange stoel’. Ook al zijn er wat variaties onder deze term wordt er vaak een specifieke vorm zitmeubel bedoeld, een luxueus zit/lig plek. Sommige verwarren de chaise loungue met een loveseat, dit is echter een heel ander soort zitmeubel. De laatste jaren is de chaise lounge steeds vaker terug te zien in interieur.

Geschiedenis van de chaise longue

Oorspronkelijk komt de chaise longue uit het oude Egypte, de eerste versie van de chaise longue bestond uit een stoel met een ligbed ervoor samengebonden met palmbladeren. Voor een ligstoel met meer comfort werd later een constructie gemaakt met een lattenbodem omringd door ivoor. Na verloop van tijd werd de stoel ook in andere landen steeds populairder. Zo is in oude Griekse kunstwerken terug te zien dat goden en godinnen lagen op dit type stoel. Echter werd het in verschillende landen ook gebruikt voor verschillende doeleindes. Zo gebruikte de Grieken de ligstoel om op te zitten/liggen om te praten, te eten en naar muziek te luisteren. De Romeinen kozen ervoor ook ’s nachts te slapen op de stoel. Voor meer comfort bekleden ze de ligstoel met stof en lagen ze op kussens.

Verschillende soorten chaise lounge

Traditioneel zijn er drie verschillende soorten chaise lounge.

  • Duchesse brisée

Deze versie van de chaise loungue bestaat uit twee of soms wel drie losse delen, namelijk het zitgedeelte en een steun voor de voeten. De voetensteun heeft exact dezelfde breedte afmeting en design als het zitgedeelte zodat de delen perfect bij elkaar passen. Het derde stuk is een extra zitgedeelte dat tegen de voetsteun staan.

  • Récamier

Wat kenmerkend is voor dit type is de eenvoudige bankvorm, echter heeft het maar hele korte uiteinde, lage leuning of zelfs alleen maar een kussen om op te leunen. Dit is de meest simpele versie van de chaise loungue.

  • Méridienne

Dit is een zitgedeelte met hieraan toegevoegd een rugleuning en één armleuning. De klassieke versie van de méridienne heeft een armleuning met een curve.

Materialen en kleuren

Het materiaal van de chaise loungue is belangrijk voor de uitstraling van de bank. De leunstoel is verkrijgbaar in veel verschillende materialen, van velvet tot nepleer. Om te kunnen blijven variëren door het jaar heen, kan gebruik worden gemaakt van bankhoezen. Een bankhoes kan afgewisseld worden waardoor een grote aankoop als een bank niet zo definitief is. Met een bankhoes kan gevarieerd worden tussen effenkleuren, patronen en zelfs materiaal.

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemmen telling: 0

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!

Laten we deze post verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Uitgelegd door:

Deel het bericht op: