Betekenis van…

Simpele uitleg over complexe woorden
Zoek

Betekenis van Cappadocië

Inhoudsopgave

Leestijd: 2 minuten
0
(0)

Wat is Cappadocië?

Cappadocië is een landstreek ten zuiden van de steppe in de Turkse regio’s Centraal-Anatolië en Oost-Anatolië. Het gebied staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO en wordt deels beschermd door het Nationaal park Göreme. Het gebied heeft een oppervlakte van 2000 km² en ligt tussen de rivieren de Eufraat en de Halys. Het is een prachtig, historisch gebied wat zeker een mooie indruk bij je achterlaat.

Landschap van Cappadocië

Cappadocië bestaat enerzijds uit een turfachtig landschap, veroorzaakt door uitbarstingen van de vulkanen, en anderzijds uit kalksteen. Door langzaam eroderende rotsen is er een zeer eigenaardig en grillig landschap ontstaan. Kerken zijn er in de loop van de tijd in de ontstane grotten gebouwd.

Zo’n 60 miljoen jaar geleden, knalde het startsein voor talloze uitbarstingen en vulkanische neerslag, die volgde op de grote uitbarsting. Dit alles duurde vele duizenden jaren. De vulkanische neerslag van onder andere de gelaagde vulkaan Hasan Dağı vestigt zich en barst in turfsteen. Sommige uitbarstingen hebben betrekking op lava die uit de vulkaan stroomt. Deze lava stolt in hardere puimsteen.

In de miljoenen jaren die volgden, braken de uitersten van het continentale klimaat en de rivier de Halys (Kızılırmak) uit het plateau. De vorming van de typische tufsteenkegels is grotendeels te wijten aan harde stukken lava die oorspronkelijk in de enorme ‘turfsteencake’ lagen. Ze werden blootgesteld door erosie, waarna wind en water minder invloed hadden op de onderliggende tufsteen. Op plaatsen waar deze harde stenen ontbraken in de tuffcake, werden tafelformaties gevormd, waarin rivieren diepe kloven verslinden. Al in de prehistorie werd deze gestolde lava gewonnen en werden de opvallende turfsteenkegels in huizen uitgehouwen. Vanaf deze tijd tot de jaren 1950, toen deze grotwoningen werden verlaten in opdracht van de overheid, woonden hier mensen. Millennium na millennium. En vandaag zien sommige rotswanden en kegels eruit als kaas met gaten.

Bron: https://en.kapadokyahill.com/

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemmen telling: 0

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!

Laten we deze post verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Uitgelegd door:

Deel het bericht op: