Betekenis van…

Simpele uitleg over complexe woorden
Zoek

Betekenis van cannabidiol olie

Inhoudsopgave

Leestijd: 3 minuten
0
(0)

De betekenis van cannabidiol (C21H30O2), in de volksmond ook wel CBD genoemd, is een cannabinoïde stof afkomstig uit wiet. De stof zit de laatste jaren enorm in de lift als het gaat om het verhelpen van medische fysieke en mentale aandoeningen. Zo wordt het positief ervaren door patiënten met reuma, chronische pijnen, psychische problemen of slaapproblemen.

De verwerking en definitie van CBD-olie?

Wat is CBD olie? Cannabidiol is een stof die geëxtraheerd wordt uit wiet. Door een bepaalt verwerkingsproces, dat op verscheidene manieren mogelijk is, blijft er CBD-olie over. Andere oliën kunnen als vulstoffen worden toegevoegd. Doordat de cannabidiololie gemaakt wordt van legaal geteelde industriële hennep, is het ook volledig veilig en legaal. Dit product wordt vervolgens verwerkt in capsules of daadwerkelijk als olie gebruikt.

De betekenis van CBD-olie in de moderne medicatie: een korte historie

Het product werd voor het eerst genuttigd in 2737 voor Christus, waarbij een Chinese heerser cannabisthee gebruikte tegen geheugenverlies en reuma. Daarnaast heeft zelfs Koningin Victoria CBD gebruikt tot haar dood in 1901. In het jaar 1839 bracht William B. O’Shaughnessy de eerste studie naar buiten met betrekking tot cannabis. Hij onderzocht de medische voordelen van de plant. In de jaren daaropvolgend zijn er steeds meer studies verschenen die betrekking hebben op dit onderwerp.

CBD-olie heeft in de medicinale wereld ondertussen grote bekendheid verworven. Dit komt door de vele positieve ervaringen die men met het supplement heeft én het stijgende aantal gebieden waar de olie een voordelige uitwerkingen kan hebben op patiënten. Dit begon in 2013 toen de Amerikaanse Charlotte Figi, een driejarig Amerikaans meisje, leed aan een heftige vorm van epilepsie. Tot haar derde levensjaar kreeg zij gemiddeld zo’n 200 epileptische aanvallen per week. Het nuttigen van het supplement had een dusdanige impact, dat de peuter na het consumeren ervan vrijwel géén last meer had van dergelijke aanvallen.

Waarvoor wordt CBD-olie medicinaal gebruikt?

Ook bij angst en stress heeft de olie veel gunstige resultaten. Het vermindert de stressgevoelens bij de patiënt aanzienlijk. Daarnaast is de verlichting van pijn een ander terugkomende reden dat mensen kiezen voor het gebruik van deze olie. Vooral bij personen met reuma en artrose wordt deze alternatieve genezingswijze toegepast. De werkende stof in de olie zou ervoor zorgen dat het zenuwstelsel pijn negeert. Toch is dit uit onderzoek op proefpersonen nog niet naar voren gekomen (op grote schaal). Studies op muizen hebben dit echter wel uitgewezen.

Zelfs bij slaapproblemen zou de olie een oplossing kunnen bieden. Hierbij is echter een terugkomend aspect dat de dosering van groot belang is. Wordt de olie in een lage hoeveelheid genuttigd, dan kan de olie alertheid opwekken in plaats van slaapneigingen. Een grotere hoeveelheid zou daarentegen weer een slaapverwekkend effect hebben.

Hoe wordt CBD-olie gebruikt?

CBD-olie wordt over het algemeen oraal ingenomen. Daarbij worden de druppels onder de tong aangebracht, waarna deze ongeveer een minuut gehouden dienen te worden. Vervolgens kunnen de druppels doorgeslikt worden. Het is van cruciaal belang dat de druppels allereerst onder de tong blijven liggen voordat de gebruiker deze kan doorslikken.

Een veelvuldig gehoorde klacht is dat de CBD-olie erg stinkt of niet lekker smaakt. Dit kan verholpen worden door dit voedingssupplement bijvoorbeeld te consumeren met behulp van geprakt fruit of een ander stuk eten. Denk er bovendien wél aan dat het slijmvlies de kans moet hebben om de werkzame stof op te nemen.

Veel gestelde vragen

Een reeks veel gestelde vragen omtrent CBD-olie zijn:

In welke porties nuttigt men CBD?

Het hanteren van CBD is geheel afhankelijk van de consument zelf. Het is ook aan te raden om te experimenteren met de aantallen die gehanteerd worden. Let tevens op de reeds vertelde belevenissen betreffende het teweegbrengen van scherpte of het slaperig worden.

Ook de opbouwperiode dient eveneens in acht genomen te worden. Aangezien de werking van de olie per persoon kan verschillen, kan het ook tot wel 2 weken duren voordat een gebruiker inderdaad de gunstige effecten van de olie gaat voelen.

Welke concentratie moet geconsumeerd worden?

De concentratie werkzame stof in CBD kan sterk variëren. Zo worden er oliën geproduceerd die een concentratie hebben van 2,5%, terwijl er ook oliën zijn waarvan de concentratie 15-30%. Een nog hogere concentratie is beschikbaar in de pasta’s. Hierin kan de concentratie CBD oplopen tot wel 40-50%.

Vaak wordt er begonnen met ongeveer 10 of 20 milligram per dag. Dit kan op wekelijkse basis verhoogd worden met 5 milligram, afhankelijk van de werking en ervaring van toediening van het product.

Is CBD-olie legaal?

Ja, CBD-olie is volledig legaal en kan dus onbezorgd gebruikt worden in Nederland. De verwarring ontstaat vaak door de associatie met wietolie. Waar cannabidiol-olie geen tetrahydrocannabinol bevat, doet wietolie dit wel. THC is de stof die kan zorgen voor de ‘high’ die ervaren wordt bij het roken van een joint. Deze is afkomstig uit hasj.

Disclaimer:

Win altijd advies in bij een medische professional, zoals een huisarts, voordat je gebruik gaat maken van natuurgeneesmiddelen.

Wij (redactie) zijn geen artsen en kunnen deze informatie slechts delen omdat we er van uitgaan dat dit ingezonden artikel klopt en in lijn met de wet ligt. Zou het onverhoopt blijken dat er onwaarheden worden vermeld, dan horen we dat graag van u en passen we de tekst hierop aan.

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemmen telling: 0

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!

Laten we deze post verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Uitgelegd door:

Deel het bericht op: