Betekenis van…

Simpele uitleg over complexe woorden
Zoeken

Betekenis van Canada

Inhoudsopgave

Leestijd: 3 minuten
0
(0)

Canada is een land in het noorden van Noord-Amerika. Het wordt in het zuiden begrensd door de Verenigde Staten, in het oosten door de Atlantische Oceaan en in het westen door de Amerikaanse staat Alaska en de Stille Oceaan. De hoofdstad van Canada is Ottawa. Canada huisvests 35 miljoen inwoners, die zich vooral in stedelijke gebieden tegen de grens met de Verenigde Staten bevinden. Het land is erg groot en buiten de steden om zeer dunbevolkt te noemen. Er valt dus veel te genieten van ongerepte natuur, wat het een vakantie in Canada ideal maakt voor mensen die houden van veel natuurlijk schoon.

Oorsprong van Canada

Canada dankt zijn naam aan het Indianen-woord kanata wat ‘nederzetting’ betekent. Het land werd bewoond door inheemse Amerikanen en de Inuit voordat Europeanen het verkenden en koloniseerden.

Canada is een federale staat met 10 provincies en 3 territoria. Het is een parlementaire constitutionele monarchie (een rijk van het Gemenebest). Het hoofd van de Canadese staat is koningin Elizabeth II. De persoon die verantwoordelijk is voor de uitvoerende macht van het land is de premier. Canada is zowel een tweetalig land (Frans en Engels) als lid van veel verschillende organisaties. Het maakt deel uit van het Gemenebest, APEC, Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa, de VN, de G8, Francophonie en de NAVO.

Canada, het land, bestond uit de provincies Ontario en Quebec. In 1867 werden deze twee provincies samengevoegd in een unie genaamd de Dominion of Canada. John Macdonald werd die dag hun eerste premier. Het Statuut van Westminster werd in 1931 aangenomen door het Britse parlement en dit gaf Canada enige onafhankelijkheid. In 1914 bijvoorbeeld, toen het VK Duitsland de oorlog verklaarde, ging Canada automatisch mee in de Eerste Wereldoorlog. Pas in 1982 kreeg het volledige autonomie onder de Canada Act.

Op een na grootste land ter wereld

Canada is het op één na grootste land na Rusland, met 9986970 km². Het beslaat 6500 km van oost naar west en 4600 km noord-zuid van de Amerikaanse grens tot ruim boven de poolcirkel. Canada claimt een gebied rond de pool variërend van 60 ° W tot 141 ° W en beschouwt de zeestraten die door de Arctische archipel lopen en de noordwestelijke doorgang vormen als Canadese territoriale wateren. Deze claim is echter niet internationaal erkend. De meest noordelijke bewoonde plaats in Canada (en de wereld) is Alert op Ellesmere Island – dat ten noorden van elke andere Canadese stad ligt. De meest zuidelijke stad van Canada, Windsor, ligt op dezelfde breedtegraad als Barcelona in Spanje. Een groot deel van Canada wordt geclassificeerd als het Canadese Schild, met vele duizenden meren eroverheen. De Hudson Bay-regio ligt hier toevallig in de buurt. In het zuiden in Ontario liggen de Grote Meren die de grens met de VS raken.

In centraal Canada liggen uitgestrekte prairies, evenals de provincies Manitoba, Saskatchewan en een deel van Alberta. Helemaal naar het westen zijn de Rocky Mountains. Noord-Canada herbergt een groot noordpoolgebied met grote ongerepte landschappen, waaronder delen van de Canadese Arctische eilanden. De oostkust van Canada is de thuisbasis van de Maritieme Provincies en Newfoundland. De Bay of Fundy heeft het grootste getijverschil ter wereld – dus als je wilt gaan surfen, heb je geluk!

Klimaat / weer

Grote streken van Canada hebben een toendraklimaat, waar de temperatuur in het noorden en op de prairies regelmatig onder de -40° Celsius zakt. Er zijn echter uitzonderingen: de kust van British Columbia heeft bijvoorbeeld milde en regenachtige winters.

De zomers in Canada zijn behoorlijk warm. De gemiddelde temperatuur voor de warmste steden ligt rond de 30°C. Aan de kust, vlakbij de Stille Oceaan, kan de temperatuur oplopen tot 37°C, zoals in Victoria en Vancouver. Het lijkt erop dat het record van 49,6°C op 29 juni 2021 werd gevestigd in Lytton, BC. Er is een relatief klein woestijngebied in het wijngebied Okanagan in British Columbia. Het ligt in het zuiden van Alberta, met een semi-aride/aride klimaat in de schaduw van de Rocky Mountains. Hier komen onder meer woestijnen voor. Er zijn regelmatig tornado’s in Ontario, Canada, en het zuidelijke deel van de provincie wordt beschouwd als “Tornado Alley” van naburige Amerikaanse staten.

Veel onaangetaste natuur

Canada heeft ongeveer 35 miljoen inwoners en de meeste natuurgebieden van het land zijn onaangetast door menselijk ingrijpen. Het land bestaat uit provincies en territoria en vele zijn aangewezen als beschermde parken, provinciaal of nationaal. Het Canadian Botanical Conservation Network (CBCN) zet zich in voor het behoud van zeldzame en bedreigde inheemse planten en habitats.

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemmen telling: 0

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!

Laten we deze post verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Uitgelegd door:

Deel het bericht op: