Betekenis van…

Simpele uitleg over complexe woorden
Zoek

Betekenis van Buteyko

Inhoudsopgave

Leestijd: 2 minuten
0
(0)

Buteyko is een ademhalingsmethode dat ontwikkeld is door de Oekraïense dokter, Konstantin Buteyko (1923). Konstantin Buteyko behaalde na de Tweede Wereldoorlog zijn diploma geneeskunde aan de Universiteit van Moskou. Hij ontdekte al in zijn studententijd dat er een samenhang was tussen ademhaling en gezondheid. Zieke mensen ademen namelijk zwaarder. Buteyko zelf was een hoge bloeddruk patiënt en stelde vast dat veel van zijn eigen gezondheidsklachten verdwenen door ademhalingsoefeningen te doen. Dit wilde hij graag verder onderzoeken.

Wat houdt de Buteyko methode in?

Met de Buteyko methode leer je om minder diep te ademen en om via je neus te ademen. De neus is voor de lucht en de mond is voor de voeding. Je leert via de Buteyko methode om niet je zuurstofgehalte maar wel je koolzuurgehalte op te krikken.

Waarom is dat nodig?

Koolzuur is niet alleen een afvalstof die je moet uitademen. Het heeft ook enkele belangrijke functies voor je lichaam. Een van deze belangrijke functies is de afgifte van zuurstof aan ons lichaam stimuleren. De tweede belangrijke functie is precies wat iemand met chronische hyperventilatie nodig heeft, het ontspant namelijk de spier weefsels.

Bij hyperventilatie worden er gigantisch veel koolzuurgassen uit geademd. Hierdoor verkrampt je gladde spierweefsel en wordt het zuurstof niet aan je bloed afgegeven.

Wat te doen tegen hooikoorts?

Buteyko kan ook een methode zijn om je hooikoorts te verminderen.

Wat te doen tegen hooikoorts? Je kunt deze methode gebruiken om je hooikoorts zonder medicatie te verminderen. Buteyko is namelijk helemaal voor less is more en dat betekent dat je met minder ademhalingen meer uit je zuurstof kunt krijgen. Door deze methode toe te passen adem je dus minder waardoor je minder pollen inademt.

Bij welke klachten is Buteyko nog nuttig?

Buteyko is nuttig voor verschillende kwalen:

  • Astma
  • Hooikoorts
  • Chronische hyperventilatie
  • Stress
  • Hoge bloeddruk
  • Slaapapneu en slaapstoornissen
  • Allergieën
  • Verhoogde angst

Als je last hebt van een of meerdere van deze klachten dan is het een goed idee om je te verdiepen in de Buteyko methode en hier zonder medicatie van af te komen.

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemmen telling: 0

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!

Laten we deze post verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Uitgelegd door:

Deel het bericht op: