Betekenis van…

Simpele uitleg over complexe woorden
Zoek

Betekenis van buidel

Inhoudsopgave

Leestijd: 2 minuten
0
(0)

Wat is een buidel?

In de jaren tachtig en negentig zag je ze veel: heuptasjes. Tegenwoordig staan ze te boek als fanny packs.

Het zijn tasjes die met een riem om je middel worden gedragen en soms ook cross-over, dwars over je bovenlijf. Eigenlijk lijkt het op het oudste tasje ter wereld dat er bestaat: de buidel.

In de middeleeuwen droegen mensen een buidel met daarin geld of andere zaken, omgebonden middels een touw of riem. Met de komst van kleding met zakken erin, verdween de buidel.

Hands free bags is een andere benaming, waarmee modeontwerpers de heuptas weer in straatbeeld probeerden te krijgen. Dat was niet altijd even succesvol.

Totdat het in de jaren negentig weer helemaal hip werd. Waarom is niet altijd duidelijk, maar de heuptas of bumbag zoals de tas ook wel wordt genoemd, werd weer volop aangeprezen en het werkte.

Er werd een tijd lacherig gedaan over de buidel / heuptas

Een tijd lang werd er laagdunkend en lacherig over de heuptas gedaan. De heuptas werd dan ook nogal aarzelend aangekondigd in modebladen van nu. Toen verschillende celebrities met de heuptas hun opwachting maakten op foto’s op Instagram, leek het hek van de dam en werd de fanny pack -de nieuwste benaming- een hit. Zij droegen geen gemiddelde fanny pack, maar eentje van grote namen zoals Gucci of Prada. Dat konden maar weinig modebladen weerstaan en de buidel, heuptas, bumbag, fanny pack, was terug.

Ze zijn er in alle mogelijke soorten, maten en merken. Van goedkoop tot heel duur. Wat is heel duur? Vijftienhonderd dollar voor een klein tasje. Maar dan heb je dus een design Fanny Pack die ook door beroemdheden wordt gedragen.

De naam fanny pack is afkomstig van straattaal. Pouch above the buttocks wordt in straattaal: fanny above the bum, ofwel buidel boven het zitvlak. Mag overigens ook tegen de buik worden gedragen.

De Engelse en Ierse vertaling van ‘fanny’ betreft overigens een deel van het vrouwelijk geslacht. Vandaar dat fanny pack in die landen zelden zo wordt gebezigd. Daar zeggen ze liever bumbag.

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemmen telling: 0

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!

Laten we deze post verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Uitgelegd door:

Deel het bericht op: