Betekenis van…

Simpele uitleg over complexe woorden

Betekenis van brandwachten

Inhoudsopgave

Leestijd: 2 minuten
0
(0)

Wat zijn brandwachten?

Brandwachten zijn professionals die brandpreventie controles uitvoeren, bijvoorbeeld als er gewerkt wordt aan een brandinstallatie of als er extra controle moet zijn tijdens evenementen zoals bedrijfsfeesten. Zij zijn verantwoordelijk voor de veiligheid van de personen in het pand die ze patrouilleren.

Een brandwacht controleert onder meer of de omgeving (brand)veilig is, checkt de werkvergunningen en controleert de aanwezigheid van persoonlijke beschermingsmiddelen. Een brandwacht houdt dus als het ware toezicht op de naleving van de regels.

Daarnaast kunnen brandwachten EHBO toepassen in het geval van een calamiteit en zijn ze opgeleid om gebouwen te ontruimen. Brandwachten kunnen ook kleinschalige/beginnende branden bestrijden en uiteraard de brandweer contacteren bij brand.

Wat is het verschil tussen brandwachten en brandweer?

Het grote verschil tussen de twee, is dat een brandwacht zich richt op het voorkomen van brand, terwijl brandweermannen en -vrouwen zich richten op het bestrijden van branden.

Een brandweerman of -vrouw is altijd opgeleid tot Rijksgediplomeerde brandwacht, wat betekent dat hij/zij ervaring heeft en hier training voor heeft gevolgd. Sommige brandwachten zijn ook Rijksgediplomeerd, maar er zijn ook industriële brandwachten, die voornamelijk zijn opgeleid in het herkennen van brandgevaar, uitvoeren van gasmetingen en het hulp verlenen bij ongevallen.

Wanneer worden brandwachten ingezet?

Brandwachten worden tijdens verschillende situaties ingezet. Zoals hierboven al vermeld, worden brandwachten vaak ingezet op evenementen.

Ook is het verplicht om brandwachten in te huren als er wordt gewerkt aan de Brandmeldinstallatie (BMI). Tijdens de werkzaamheden nemen brandwachten dan de werkzaamheden van de BMI over; ze gaan met andere woorden patrouilleren in het gebouw en brandgevaarlijke plaatsen worden in de gaten gehouden.

In het bedrijfsleven worden brandwachten meestal ingezet op bedrijfsterreinen. Bij een bedrijf – bijvoorbeeld in de chemiesector-  waar wordt gewerkt met complexe installaties, controleert een brandwacht zowel de papieren en vergunningen van de werkgevers, als de omgeving. De brandwacht checkt of de juiste brandveiligheidsmiddelen aanwezig zijn én of er veilig en volgens de juiste protocollen wordt gewerkt. Dit is erg belangrijk, want anders kan er brand ontstaan of kunnen er ongelukken gebeuren.

Per werkgever kunnen de exacte taken van brandwachten een beetje verschillen.

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemmen telling: 0

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!

Laten we deze post verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Educatie
Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen
Jouw advertentie hier?

Uitgelegd door:

Deel het bericht op: