Betekenis van…

Simpele uitleg over complexe woorden
Zoek

Betekenis van Bluetooth

Inhoudsopgave

Leestijd: 2 minuten
0
(0)

Wat is Bluetooth?

Veel van de apparaten die we dagelijks gebruiken zijn uitgerust met Bluetooth. Van je smartphone tot autoradio en sporthorloge tot luidspreker. Maar wat is Bluetooth precies en hoe werkt het? Eenvoudig gezegd is Bluetooth een manier waarop je apparaten op korte afstand van elkaar draadloos met elkaar kunt verbinden. In de meeste gevallen betekent korte afstand tot ongeveer 10 meter, maar sommige apparaten kunnen ook een langere afstand overbruggen. Bluetooth-technologie is hierdoor een goed alternatief voor een kabelverbinding of een infraroodverbinding.

Hoe werkt Bluetooth?

Bluetooth gebruikt een radioverbinding om apparaten met elkaar in contact te brengen. Deze radiogolven opereren binnen een bandbreedte van 2,4 tot 2,485 GHz. Deze bandbreedte is niet alleen geschikt voor overdracht van gegevens, maar heeft ook als voordeel dat deze in het grootste gedeelte van de wereld vrij is om te gebruiken. Wanneer je een Bluetooth-verbinding tot stand brengt via bijvoorbeeld je laptop en je draadloze speakers komt er als het ware een klein netwerk tot stand. Doorgaans is het ook mogelijk om meerdere apparaten tegelijk te verbinden. Eén van de apparaten is de zender. De overige apparaten zijn de ontvangers.

Voordelen van Bluetooth

De technologie heeft vele voordelen, waarvan de belangrijkste is dat je geen kabel meer nodig hebt om een verbinding te maken. Ravi Wagemans, expert van ADVIESJAGERS op het gebied van elektronica, laat weten dat veel mensen zich geen leven zonder Bluetooth meer voor kunnen stellen. “Je kunt zo veel verbindingen tot stand brengen via deze technologie. Vaak sta je er bijna niet meer bij stil, maar dankzij de Bluetooth-functie kun je jouw smartwatch aansluiten op een app op je telefoon, kun je draadloos verbinding maken tussen je spelcomputer en een controller en kun je bestanden printen vanaf de computer zonder dat je de printer fysiek aan moet sluiten. Dit biedt niet alleen veel gebruiksgemak, maar ook meer mogelijkheden. Zo hoef je bijvoorbeeld niet perse een uitgebreide autoradio aan te schaffen als je toch voornamelijk je eigen Spotify afspeellijsten streamt naar de radio in de auto.”

Hoe weet je of jouw apparaat Bluetooth-verbinding ondersteunt?

Wanneer een apparaat over de functie beschikt wordt dit vaak aangeduid met het logo op het product zelf. Daarnaast staat het altijd aangegeven in de specificaties, zoals de productpagina op internet of in de gebruiksaanwijzing.  Wanneer je twee apparaten met elkaar wilt verbinden moet je op beide apparaten de Bluetooth-functie aanzetten. Als je de apparaten al eens eerder met elkaar verbonden hebt wordt dit opgeslagen, zodat je in enkele seconden verbinding maakt. Als dit niet het geval is moet je de apparaten eerst aan elkaar koppelen. Dit doe je meestal door naar instellingen te gaan of door een bepaald knopje kort of lang in te drukken. Op je smartphone of laptop kun je een lijst met gekoppelde apparaten bekijken waarmee je al eerder een verbinding hebt gemaakt. In de lijst worden ook beschikbare apparaten getoond. Dit zijn toestellen in de buurt van je smartphone of laptop die over een Bluetooth-functie beschikken.

Is de verbinding veilig?

Andere mensen kunnen niet zomaar verbinding maken met jouw apparaten door gebruik te maken van Bluetooth. Wanneer een onbekend apparaat toestemming vraagt om verbinding te maken krijg jij dit te zien. Daarnaast kan het zijn dat je een code moet invoeren. Ook de gegevensuitwisseling is versleuteld, waardoor de verzonden gegevens niet door een ander uitgelezen kunnen worden. Wel is het veiliger om de Bluetooth-verbinding uit te schakelen als je er geen gebruik van maakt.

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemmen telling: 0

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!

Laten we deze post verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Uitgelegd door:

Deel het bericht op: