Betekenis van…

Simpele uitleg over complexe woorden

Betekenis van binnenklimaat

Inhoudsopgave

Leestijd: 2 minuten
0
(0)

Het grootste deel van onze dag zitten we binnen. Of het nu op kantoor is, op school, thuis of in de sportschool. Het is belangrijk dat er een goed binnenklimaat is, zodat we geen gezondheidsklachten krijgen. Maar wat is het binnenklimaat eigenlijk? Het binnenklimaat is een verzameling van de atmosferische omstandigheden in gebouwen, maar ook in broeikassen. Denk aan de temperatuur, luchtvochtigheid en luchttoevoer.

Een gezond en prettig binnenklimaat in gebouwen

Iedereen ervaart het binnenklimaat anders, we ervaren het allemaal op onze eigen manier. Waar de een het al snel koud heeft, vindt een ander een ruimte weer te warm. Het binnenklimaat wat door de meeste mensen als prettig wordt ervaren is een temperatuur van 18 graden met een luchtvochtigheidspercentage van 70 en 24 graden met een luchtvochtigheidspercentage van 40. Natuurlijk verschilt het ideale binnenklimaat per ruimte en de functie ervan. Zo heeft een sportschool een ander binnenklimaat als een kantoor.

Belang van het binnenklimaat

Een goed binnenklimaat voelt niet alleen prettig aan, het is ook nog eens goed voor onze gezondheid. Wanneer de luchtvochtigheid in een gebouw slecht geregeld is, kun je sneller een virus oplopen. Zo blijkt uit onderzoek dat je onder een luchtvochtigheid van 40 procent een verhoogd risico hebt op de griep op te lopen. Daarnaast voorkomt een goed binnenklimaat ook nog andere klachten als hoofdpijn, vermoeidheid en benauwdheid.

Om je binnenklimaat thuis optimaal te houden kun je een aantal dingen doen. Het is belangrijk dat je je ventilatiesysteem goed onderhoudt. Het onderhoud is nodig om de verontreiniging van verse lucht te voorkomen. Heb jij nog geen vraaggestuurd ventilatiesysteem? Zorg er dan voor dat je jouw systeem uitbreidt met CO2 en vochtsensoren. Je kan ook de stand van je ventilatiesysteem verhogen. Doe dit wanneer je gaat koken of douchen.

Iets wat ook slecht is voor het binnenklimaat zijn vervuilende producten, zoals haarlak en deodorant. Probeer deze daarom zo veel mogelijk te vermijden. Tegenwoordig bestaan er op de markt al veel alternatieven voor vervuilende producten.

Bouwfysica

Een toegepaste wetenschap die zich bezighoudt met het binnenklimaat is bouwfysica. Het doel zijn goede bouwkundige oplossingen die zorgen voor een prettig en gezond binnenklimaat. Een bouwfysicus moet duidelijke oorzaken en herstelmogelijkheden aan hun geven wanneer er bij een gebouw bouwfysische problemen zijn opgetreden. Wil jij het binnenklimaat van jouw woning of bedrijf verbeteren? Vraag dan diverse adviezen en een bouwfysica berekening aan. Een bouwfysica berekening kun je aanvragen wanneer je inzicht wil krijgen in de prestaties van een gebouw of omdat je het nodig hebt voor de aanvraag van een omgevingsvergunning.

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemmen telling: 0

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!

Laten we deze post verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Huis & DIY
Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen
Jouw advertentie hier?

Uitgelegd door:

Deel het bericht op: