Betekenis van…

Simpele uitleg over complexe woorden
Search

Betekenis van BIG-register

Inhoudsopgave

Leestijd: 2 minuten
0
(0)

Als je wilt werken in de zorg dan heb je vast wel al eens gehoord van het BIG-register. BIG staat voor beroepen in de individuele gezondheidszorg. Dit is een Wettelijk en openbaar register. Alleen als je in het BIG-register staat mag je een beschermde beroepstitel gebruiken en de handelingen die hierbij horen zelfstandig uitvoeren. Iedereen kan te alle tijden in dit register kijken. Ook als je een buitenlands diploma hebt kan je erkent worden in het BIG-register.

Beschermde titels

In Nederland kennen wij een aantal beschermde titels. Dit is in werking gesteld om mensen te beschermen tegen ondeskundige zorgverleners. Als je een gecertificeerde zorgverlener bent dan moet je je laten registeren in het BIG-register. Beschermde titels zijn bijvoorbeeld arts, tandarts, fysiotherapeut, verpleegkundige, verloskundige enz.

Inzage register

Iedereen kan te allen tijde inzage krijgen in het BIG-register. Dit is handig als je bijvoorbeeld naar een nieuwe zorgverlener gaat en wilt controleren of deze wel bevoegd is. Je kan een zorgverlener op naam opzoeken of je kan het BIG-nummer gebruiken. Een zorgverlener moet dit nummer kunnen verstrekken. Kan deze dat niet dan is de kans groot dat deze niet geregistreerd staat in het BIG-register. Op het moment staan er ongeveer 350.000 zorgverleners geregistreerd in het BIG-register.

Buitenlands diploma

Als je een buitenlands diploma hebt moet je in Nederland alsnog aan de Nederlandse opleidingseisen voldoen. Jouw opleidingsniveau moet dus gelijk zijn aan dat van een Nederlandse zorgverlener. Als je al wat werkervaring hebt dan kan dat meetellen in het bepalen van je opleidingsniveau. Het CIBG neemt het besluit of jij wel of geen BIG-registratie kan krijgen. Ze krijgen hiervoor advies van de commissie buitenlands gediplomeerde volksgezondheid.

Wet BIG

Het register is ontstaan uit de wet BIG. De BIG wet is ontstaan zodat de kwaliteit van de zorg gewaarborgd kan blijven. Het beschermt patiënten tegen louche zorgverleners en erkent bepaalde specialismen en zorgt voor beschermde beroepstitels. Ook als je een experimenteer beroep hebt kan je tijdelijk worden opgenomen in het BIG-register. Je krijgt dan voor een periode van 5 jaar bepaalde zelfstandige bevoegdheden. Je wordt dan wel gemonitord en er vinden evaluatie onderzoeken plaats.

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemmen telling: 0

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!

Laten we deze post verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

arbeidsongeschikt
Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen
Jouw advertentie hier?

Uitgelegd door:

Deel het bericht op: