Betekenis van…

Simpele uitleg over complexe woorden
Zoek

Betekenis van beschoeiing

Inhoudsopgave

Leestijd: 2 minuten
0
(0)

Wanneer er in of rondom jouw tuin zich veel water bevindt, dan kan dit na verloop van tijd voor veel problemen gaan zorgen. Dit komt omdat water een constante druk uitoefent op de omgeving. Gevallen waarbij dit voor problemen kan zorgen is als jouw tuin aan het water ligt, bijvoorbeeld aan een sloot of kanaal. Maar het kan ook voor verzakkingen zorgen in de tuin als je daar een groot waterelement hebt zoals een grote vijver. Om problemen te voorkomen kun je een beschoeiing plaatsen. Maar wat is een beschoeiing en hoe voorkomt het eventuele schade?

Waarvoor wordt beschoeiing gebruikt?

Beschoeiing is een wandconstructie die geplaatst wordt tussen het water en het land. Vooral als je aan het water woont is het belangrijk om een beschoeiing te plaatsen. Door de constante druk die het water op het land uitoefent, is het namelijk mogelijk dat de grond na verloop van tijd gaat wegspoelen of wegzakken. Dit is vooral gevaarlijk als je aan de waterkant staat en de grond opeens onder je vandaan zakt. Dus door preventief een beschoeiing te plaatsen, voorkom je eventuele schade, verwondingen en hoge kosten. Een ander woord voor beschoeiing is keerwand.

Ook in de tuin kan het soms van pas komen om een keerwand te plaatsen. Dit doe je bijvoorbeeld tussen een grote vijver en de grond die zich ernaast bevindt. Zo voorkom je dat de grond rondom jouw vijver vaak wegspoelt of verzakt. Dit is wel zo handig als je niet constant opnieuw moet tuinieren. Ook blijven de planten en struiken met beschoeiing mooi op hun plek staan.

Soorten beschoeiingen

Beschoeiingen bestaan uit verschillende materialen. Iedereen materiaal heeft zo zijn eigenschappen en voordelen. Zo heb je houten, kunststoffen en betonnen beschoeiingen. Voor welke je moet kiezen heeft ook vaak te maken met het terrein achter de beoogde beschoeiing plek.

In de meeste gevallen wordt er gekozen voor een houten beschoeiing. Dit komt vanwege de natuurlijke en warme uitstraling die hout heeft. Meestal wordt er gebruik gemaakt van hardhout, omdat dit minder gevoelig is voor externe factoren en lang meegaat.

Betonnen beschoeiingen worden meestal gebruikt om oevers te beschermen langs sloten of kanalen over een lange lengte. Beton is onderhoudsvrij en kan meer belasting aan. Het enige nadeel van beton is dat het geen natuurlijke uitstraling heeft en de duurste optie beschoeiing is.

Als laatste zijn er de kunststof beschoeiingen. Deze worden steeds vaker gebruikt vanwege de lange levensduur, omdat ze makkelijk zijn aan te leggen én ze zijn bestand tegen alle weersinvloeden. Het gaat langer mee dan hout, maar heeft hogere aanlegkosten en is minder flexibel om mee te werken.

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemmen telling: 0

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!

Laten we deze post verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Uitgelegd door:

Deel het bericht op: