Betekenis van…

Simpele uitleg over complexe woorden
Zoek

Betekenis van bagagedrager

Inhoudsopgave

Leestijd: 2 minuten
0
(0)

Een bagagedrager is een onderdeel van een fiets of bromfiets waarop je bagage kunt vervoeren. De bagagedrager bevindt zich in veel gevallen aan de achterzijde van het rijwiel, boven het achterwiel. Er zijn echter ook bagagedragers die zich aan de voorzijde bevinden, boven het voorwiel. Dit houdt in dat de bagagedrager in dat geval meebeweegt bij het sturen. Een bagagedrager is meestal van metaal omdat dit materiaal sterk genoeg is om een last te kunnen dragen. De uitvoering kan verschillen, maar een exemplaar van buizen is het meest gangbaar. Er zijn ook massieve bagagedragers verkrijgbaar. 

Draagkracht

Een bagagedrager is – zoals het woord al doet vermoeden – primair bedoeld om bagage te dragen. Het is afhankelijk van de kwaliteit van het materiaal, hoeveel bagage je erop kunt plaatsen. Doorgaans wordt dit in de specificaties van het rijwiel aangeduid. Een draagkracht van vijftien tot veertig kilogram is gebruikelijk. Dat is doorgaans voldoende voor het vervoeren van een middelzware doos of tas met boodschappen. Je ziet ook vaak mensen bij iemand op de bagagedrager zitten, maar de gemiddelde bagagedrager is niet op het gewicht van een persoon berekend. Je loopt hiermee dus het risico het materiaal onherstelbaar te beschadigen. 

Fietstassen monteren

Aan een bagagedrager kun je fietstassen monteren. Hierdoor ben je in staat om losse goederen op eenvoudige wijze te vervoeren. Er bestaan enkelzijdige fietstassen, die je aan één zijde van het achterwiel laat hangen. Het nadeel hiervan is echter dat de fiets enigszins uit balans is. Vaak zijn fietstassen dubbel, hetgeen inhoudt dat ze zich aan weerszijden van het achterwiel bevinden. Je hangt ze dan feitelijk over de bagagedrager heen naar beneden. Door ze tevens aan de bagagedrager te bevestigen, voorkom je dat je de fietstassen onderweg verliest. Probeer fietstassen qua gewicht zo evenwichtig mogelijk te laden. 

Een krat voor meer stevigheid

De laatste jaren maken de fietstassen vaak plaats voor kratjes, die wat robuuster zijn en bovendien meestal ook wat meer ruimte bieden. Vaak zie je zo’n fietskrat op een bagagedrager aan de voorzijde van de fiets, terwijl je dan alsnog aan de achterzijde een fietstas kunt bevestigen. De kratten zijn verkrijgbaar in verschillende materialen, waarvan kunststof, hout en riet de meest voorkomende varianten zijn. Doorgaans worden ze geleverd inclusief bevestigingssysteem, waarmee je het krat op eenvoudige wijze aan de bagagedrager kunt bevestigen. Behalve voor het vervoeren van goederen worden fietskratten ook vaak gebruikt om huisdieren in te transporteren.Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemmen telling: 0

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!

Laten we deze post verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Uitgelegd door:

Deel het bericht op: