Betekenis van Automatische Externe Defibrillator

Wat is een Automatische Externe Defibrillator (AED)?

Een AED ( Automatische Externe Defibrillator) wordt ook wel een hartstarter genoemd.
Het is een draagbaar toestel en het wordt gebruikt om een persoon met een hartstilstand te reanimeren. Een AED kan het hart resetten als er sprake is van ritmestoornissen. ( ventrikelfibrilleren.)

Reanimeren met een AED

Als je denkt dat iemand een hartstilstand heeft, zorg dan in de eerste plaats dat de omgeving veilig genoeg is om te reanimeren.

Er zijn 6 belangrijke stappen die je moet volgen bij een reanimatie:

– Controleer het bewustzijn van het slachtoffer. Dit doe je door voorzichtig aan de schouders te schudden en het slachtoffer de vraag ‘Gaat het?’ te stellen.

– Laat iemand 112 bellen en de AED halen. Vraag die persoon door te geven dat het om een reanimatie gaat.

– Controleer de ademhaling: door de kinlift toe te passen: Je legt een hand op het voorhoofd van het slachtoffer en kantelt het hoofd voorzichtig naar achter. Zo open je de luchtweg. Vervolgens til je met 2 vingers van je andere hand de kin op en dan ga je in 10 seconden na of je ademhaling ziet, hoort of voelt.

– Als de hartstarter nog niet gebracht is, start je zelf met behandelen: Je geeft 30 borstcompressies door je handen op het borstbeen van het slachtoffer te zetten en dit 5 a 6 centimeter in te duwen.

– Je past weer de kinlift toe en knijpt de neus van het slachtoffer dicht. Je beademt 2 keer en kijkt of de borstkas omhoog gaat.

-Als de AED gearriveerd is zet je de AED aan. Je bevestigt de electroden en volgt de aanwijzingen van het apparaat op. Je gaat hiermee door tot de medewerkers van de ambulancedienst dit van je overnemen.

Aed kopen?

Ga naar de volgende website voor de 5 meest verkochte AED’s: Aed Kopen!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *