Betekenis van…

Simpele uitleg over complexe woorden
Search

Betekenis van Autarkie

Inhoudsopgave

Leestijd: 2 minuten
0
(0)

Autarkie (ook wel autarchie) is een begrip uit de economie en betekent letterlijk ‘zelfvoorzienend’. Iemand die autarkisch is, is in zijn eigen onderhoud voorzien en is niet afhankelijk voor andere partijen of landen voor de productie van voedsel en/of goederen.

Wat geproduceerd wordt, wordt ook zelf geconsumeerd en import is in een autarkische samenleving niet nodig.

Steeds meer vraag naar autarkie

Met een pandemie, kredietcrisis en een dreigende milieu- en energie crisis, groeit de behoefte om de productie van energie voedsel en drinkwater in eigen hand te hebben. Autarkie, een zelfvoorzienend leven, heeft de wind in de rug.

Bij een autarkisch leven wordt gezorgd voor eigen energie, voedsel, water etc. In Nederland is het niet gemakkelijk om geheel zelfvoorzienend te zijn, veel mensen hebben namelijk niet genoeg grond. Dit betekent niet dat een autarkisch leven niet tot zekere hoogte geleefd kan worden, in Nederland. Op een klein stuk grond valt er ook al het een en ander te verbouwen. Hoe meer voedsel iemand kan verbouwen, hoe meer geld die persoon kan bersparen.

Wat komt er kijken bij een zelfvoorzienend leven?

Eigen voedsel verbouwen, dit is een belangrijk onderdeel aan een autarkisch leven. Hierbij wordt uiteraard een moestuin bedoeld, maar ook dierenhouden. Dieren zijn een belangrijk onderdeel van een autarkisch leven, ze zorgen namelijk voor mest en zijn een goede bron voor eiwitten. Sommige dieren zoals konijnen, kunnen gevoed worden met onkruid uit de moestuin. Konijnen kunnen maandelijks een aantal kilo vlees opleveren en de mest kan terug naar de moestuin. Dit is een voorbeeld van een goede zelfvoorzienende cyclus.

Energie kan worden opgewekt doormiddel van zonne- wind of water energie, waardoor iemand geheel van het net af kan. Water kan weer opgepompt worden via een waterput, dit kan water kan, met een waterfilter, gefilterd worden tot het zuiver drinkwater is.

Een autarkisch leven is, voor het milieu, een goede duurzame oplossing. Het zorgt er namelijk voor dat mensen minder afhankelijk zijn van de industrie en bewustere keuzes maken in hun leven. Een autarkisch leven is alleen niet gemakkelijk om te beginnen, maar het zal met de tijd een veel mooier zuiniger leven zijn.

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemmen telling: 0

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!

Laten we deze post verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Uitgelegd door:

Deel het bericht op: