Betekenis van…

Simpele uitleg over complexe woorden
Search

Betekenis van assertief zijn

Inhoudsopgave

Leestijd: 2 minuten
0
(0)

Een persoon die assertief is, is zelfbewust en zelfverzekerd. Assertiviteit is jezelf durven zijn, althans volgens het woordenboek Van Dale. In werkelijkheid is de betekenis van assertief zijn een stuk breder. Het betekent dat je een gezonde relatie hebt met jezelf en mensen om je heen. Deze gezonde relatie creëer je door assertief te communiceren, te denken en te doen. Assertiviteit draait namelijk om de relatie tussen twee personen. Hierdoor is assertiviteit niet meer dan een communicatiemiddel dat aangeleerd kan worden. De beste en snelste manier van assertiviteit aanleren, is door een assertiviteitstraining van Björn Deusings te volgen.

Misverstanden over assertiviteit

Er bestaan veel misverstanden over assertiviteit. Voordat we ingaan op de communicatievorm, is het belangrijk dat deze uit de wereld worden geholpen. Veel mensen denken dat personen die assertief zijn alleen voor zichzelf opkomen en hun ongezouten mening door andermans strot duwen. Deze opvatting is absoluut niet juist. Een assertief persoon vraagt juist aandacht voor andere personen en geeft zijn mening wanneer hier om gevraagd wordt.

Verder denken veel mensen dat personen die op zoek zijn naar assertiviteit last hebben van verlegenheid of een gebrek aan zelfvertrouwen hebben. Waar deze statements wel passen bij een persoon die baat kan hebben aan een assertiviteitstraining, is het niet een leidende factor waar mensen die op zoek zijn naar assertiviteit aan moeten voldoen. Een persoon die assertiviteit zoekt durft wellicht geen feedback te geven of durft zijn grenzen niet aan te geven. Hieruit blijkt dat op zoek zijn naar assertiviteit moet voldoen aan meer dan verlegen zijn of gebrek aan zelfvertrouwen hebben.

Communicatievorm

Zoals we eerder hebben gezegd is assertiviteit een communicatievorm en géén karaktereigenschap. Om die reden is het mogelijk voor iedereen om assertiviteit aan te leren. Bij de communicatievorm assertief zijn, zijn andermans belangen net zo belangrijk als je eigen. Bij deze communicatievorm kom je er altijd samen uit, zo blijven jullie allebei tevreden. Hierdoor is het de meest ideale communicatie- en omgangsvorm.

De ultieme betekenis van assertief zijn is daarom: de meest ideale manier van communiceren om relaties tot anderen het best te behouden door win-win situaties te creëren. Bij deze situaties komen beide partijen in het midden uit, zonder met elkaar in conflict te gaan zodat er een balans blijft in hun relatie.

Door assertief te zijn wordt je niet alleen zelf beter, maar ook de relaties met anderen versterken. Door deze positieve ontwikkelingen in je leven word je een gelukkiger mens. Door assertief te zijn kom je er namelijk achter dat relaties met anderen het enige is dat écht telt in je leven.

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemmen telling: 0

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!

Laten we deze post verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Educatie
Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen
Jouw advertentie hier?

Uitgelegd door:

Deel het bericht op: