Betekenis van…

Simpele uitleg over complexe woorden
Search

Betekenis van antroposofische zorg

Inhoudsopgave

Leestijd: 2 minuten
0
(0)

Werken in de antroposofische zorg betekent dat je werkt op een manier waarbij je erop let dat bij patiënten drie dingen goed met elkaar functioneren: het lichaam, de geest en het gevoel. Het woord op zich stamt uit het Grieks. ‘Antropos’ bekent namelijk mens, en ‘sofos’ betekent wijsheid.

Verstoorde balans

Het kan zijn dat in sommige gevallen deze balans wordt verstoord, bijvoorbeeld door een beperking, een trauma of een verslaving. Bij antroposofische zorg wordt er naar gestreefd om deze drie weer met elkaar in balans te brengen. Vaak staat de diagnose zelf niet centraal, maar de patiënt zelf. Hierbij gaat het erom dat de patiënt een gezond leefritme heeft en zich gelukkig voelt. Dit kan eigenlijk in twee fases gesplitst worden: de zorg voor een kind en antroposofische zorg voor volwassenen. Bij kinderen wordt vooral gefocust op de ontwikkeling. Er word onderzocht welke sterke eigenschappen het kind heeft en het is de bedoeling om deze zo ver mogelijk te ontwikkelen. Bij volwassenen draait het vooral om waardigheid en het ontwikkelen van een ‘volledig’ leven naast de beperking.

Belangrijke pijlers waarop gefocust wordt zijn bijvoorbeeld gemeenschapszin en de omgeving waarin de patiënt zit. Belangrijk hierin is dat de patiënt zich thuisvoelt in de omgeving. In zorginstelling waar de antroposofische werkwijze centraal staat, worden ruimtes gecreëerd waar de patiënt makkelijk tot zichzelf kan komen, maar ook contact kan leggen met andere patiënten, vrienden en familie. Ook natuur en cultuur staan bij werken in de antroposofische zorg centraal. Patiënten kunnen bij de zorginstellingen regelmatig deelnemen aan creatieve activiteiten.

Antroposofische arts

Naast antroposofische zorg door begeleiders en verpleegkundige kan een arts ook een antroposofische geneesmethode adviseren. Hierbij gaat het specifiek om de eerder genoemde balans tussen lichaam, geest en gevoel. Hij kan een bepaald dieet voorschrijven of adviseren om een bad- of bewegingstherapie te volgen. De werkwijze van klinisch artsen en antroposofische artsen lijkt te verschillen. De één richt zich op het specifiek aanpakken van klachten met medicatie en behandelingen, terwijl de ander vooral kijkt naar het grotere geheel. De antroposofische behandeling zal dus eerder bestaan uit biologische producten. Sommige artsen zijn van mening dat dit ook samen kan gaan en elkaar kan versterken.

Antroposofische kinderdagverblijven

Behalve werken in de antroposofische zorg, zijn er ok nog andere vakgebieden die zich bezighouden met antroposofie. Denk bijvoorbeeld aan kinderdagverblijven. Zij laten zich inspireren door dezelfde denkwijzen en focussen zich op het spelenderwijs en vrij ontwikkelen van de kinderen.

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemmen telling: 0

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!

Laten we deze post verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

arbeidsongeschikt
Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen
Jouw advertentie hier?

Uitgelegd door:

Deel het bericht op: