Betekenis van…

Simpele uitleg over complexe woorden

Betekenis van antistoffen

Inhoudsopgave

Leestijd: 2 minuten
0
(0)

‘Antistoffen’, je hebt het woord vast wel eens voorbij horen komen in het nieuws. Toch is de kans groot dat je niet precies weet wat zo’n medische term betekent. Kort gezegd zijn antistoffen stofjes in je lichaam die ziekmakende indringers te lijf gaan. Je zou kunnen zeggen dat het een soort leger is dat jouw lichaam beschermt tegen kwaadwillende buitenstaanders. De ziekteverwekkers kunnen zowel bacteriën als virussen zijn. Een virus en bacterie zijn qua omvang veel groter dan antistoffen. Je hebt dan ook meerdere antistoffen nodig om virussen en bacteriën te lijf te gaan. Maar hoe zit het dan met antistoffen in combinatie met corona?

Corona antistoffen

Als je onlangs over antistoffen hebt gehoord, dan was dat hoogstwaarschijnlijk in combinatie met corona. Dit virus wordt voornamelijk verspreid via de lucht door middel van aerosolen. Als het coronavirus je lichaam binnentreedt, gaat je afweersysteem aan de slag. B-cellen maken antistoffen aan om het virus te bestrijden. Als je afweersysteem de strijd heeft gewonnen, blijven de corona antistoffen nog lang in het lichaam. Op deze manier kunnen ze bij een eventuele nieuwe besmetting sneller toeslaan. De antistoffen worden niet alleen bij een natuurlijke besmetting aangemaakt, maar ook na een vaccinatie. Door te vaccineren maak je dus slim gebruik van je eigen afweersysteem. Op de website van het RIVM kun je meer lezen over antistoffen met betrekking tot Covid.

Antistoffentest corona

Logischerwijs zeggen de hoeveelheid antistoffen in je bloed iets over je weerbaarheid tegen corona. Hoe meer afweerstoffen, hoe beter je lichaam in staat is om het SARS-CoV-2 virus te bestrijden. Maar dat niet alleen, de antistoffen vertellen je ook of je in het verleden besmet bent geweest. Als je geen vaccin hebt gehad maar wel over covid antistoffen beschikt, is je immuunsysteem blijkbaar eens in aanraking gekomen met het virus. Dit is natuurlijk waardevolle informatie. Met een corona anistoffen test meet je precies of, en hoeveel antistoffen tegen covid jij in je lichaam hebt. Zo’n antistoffentest kun je eenvoudig zelf thuis uitvoeren en is zeer nauwkeurig. Zo weet je dus precies of je eens met het coronavirus besmet bent geweest of niet.

Stoornissen bij het aanmaken van antistoffen

Helaas werkt het geavanceerde afweersysteem niet bij iedereen even goed. Sommige mensen kunnen moeilijk antistoffen aanmaken, met vervelende ziektebeelden tot gevolg. Je spreekt dan over een stoornis bij het aanmaken van antistoffen. De verschillende stoffen kunnen zitten in je bloed, slijmvlies, en weefsels. Met een tekort aan antistoffen kun je last krijgen van je luchtwegen, darmen en auto-immuunziekten. Het is dus een belangrijk aspect van het menselijk lichaam om gezond te blijven.

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemmen telling: 0

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!

Laten we deze post verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Gezondheid
Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen
Jouw advertentie hier?

Uitgelegd door:

Deel het bericht op: