Betekenis van…

Simpele uitleg over complexe woorden
Search

Betekenis van algemene periodieke keuring

Inhoudsopgave

Leestijd: 2 minuten
0
(0)

Je auto moet binnenkort weet op keuring. Wanneer je auto op keuring gaat noemen we dit APK keuring. Algemene periodieke keuring is dus met andere woorden gewoon de APK keuring. De APK is ingevoerd door de overheid. De overheid heeft dit gedaan om te controleren of je auto of je motor nog wel veilig is. Daarnaast moet je auto of motor op de juiste manier geregistreerd staan en moet deze voldoen aan de milieunormen. Je bent het verplicht om je auto of motor een keer per jaar te laten keuren middel APK. Met een APK keuring weet je zeker dat je altijd veilig de weg op gaat. Als je tussendoor toch problemen ervaart dan kun je altijd terecht bij je garage voor een tussentijdse check.

Boetes

Om boetes te voorkomen moet een APK keuring op tijd worden uitgevoerd. Het is belangrijk om goed bij te houden wanneer je auto weer op keuring moet. Er is voor de APK namelijk sprake van een strakke regelgeving met eisen. Als de APK vervaldatum is verlopen riskeer je een boete als je op een openbare weg aan het rijden bent. Wanneer je daadwerkelijk deze boete krijgt kost dat je €130 euro. Dat is natuurlijk zonde van je geld dus laat een APK keuring op tijd uitvoeren.

Wanneer

Je krijgt altijd zes weken tot twee maanden voordat de APK vervalt een brief of bericht van de RDW. Dit is een brief om je eraan te herinneren dat je weer een APK keuring moet laten uitvoeren. Ben je de hoofdeigenaar van de auto? Dan ben jij dus ook verantwoordelijk voor de APK. Per auto verschilt het wanneer je een APK keuring moet laten uitvoeren. Voertuigen van na 1 januari 2005 hoeven pas voor de eerste keer gekeurd te worden na de eerste vier jaar. Daarna twee keer om de twee jaar en daarna ieder jaar. Voertuigen van voor 1 januari 2005 hoeven pas na drie jaar voor het eerst gekeurd te worden en daarna jaarlijks. Is de auto ouder dan 30 jaar dan moet de auto twee keer per jaar APK gekeurd worden.

Onderdelen

De APK keuring kent drie belangrijke onderdelen die gecheckt worden. Deze werden ook al eerder benoemd. Dit zijn de verkeersveiligheid, het milieu en de registratie van de auto. Bij de verkeersveiligheid worden de remmen, wielophanging, carrosserie en schokdempers bedoeld. De autobanden en de verlichting vallen hier ook onder. Als we het hebben over milieu gaat het over de uitlaatgassen van de auto. Onder registratie vallen de kilometerstand, het bewijs van het voertuig, het identificatienummer en de brandstof.

 

 

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemmen telling: 0

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!

Laten we deze post verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Uitgelegd door:

Deel het bericht op: