Betekenis van…

Simpele uitleg over complexe woorden
Zoek

Betekenis van Alaaf!

Inhoudsopgave

Leestijd: 2 minuten
0
(0)

Het is de meest gehoorde term onder de grote rivieren voorafgaand aan aswoensdag. Alaaf! Alaaf is een uitspraak die onlosmakelijk verbonden is met het carnaval. We keken voor je naar de betekenis van Alaaf! Wie zich in carnavalskleding hult wil immers graag weten waar het allemaal om draait.

Alaaf staat voor Elf

Alaaf zou onder andere voor het getal Elf staan. Elf is het getal wat aangeeft dat iets niet perfect is. Er wordt ook wel gesproken over het gekkengetal. Twaalf is van oudsher het getal wat de perfectie aangaf. Jezus had twaalf apostelen, een jaar heeft twaalf maanden en zo mag je doorgaan. Elf is dus het getal wat daar net onder zit en wat dus staat voor imperfectie. Het getal hoort ook bij de narren. Narren steken de draak met de gevestigde orde, iets wat je ook terug ziet bij het carnaval.

Alaaf staat voor ´all af´

Alaaf zou onder andere voor All af ofwel All ab staan. Het gaat hier om een Keulse uitspraak. Carnaval gaat immers vooraf aan de vastentijd die vanaf de woensdag aanbreekt. Men legt in de vastentijd alle aardse luxe af tot de paasdagen aanbreken. Hier komt een stukje geschiedenis van de Rooms Katholieke kerk kijken. Men verkondigt dus met Alaaf dat de vastentijd eraan komt. Het is een oproep tot soberheid.

Alaaf of Helau

In bepaalde gebieden van Duitsland roept men geen Alaaf! Maar Helau. Dit heeft eveneens meerdere betekenissen. Helau of Hellau zou een herdersgroet zijn geweest in bepaalde streken van Duitsland. Daarnaast zou het woord afkomstig zijn geweest van Halleluja, een term die in de kerk veelvuldig als jubel wordt gebruikt. Een duistere herkomst van Hellau vind je in Hel Auf. Het gaat hier om de Germaanse god van de onderwereld. Men zweert de kwade machten van de hel af door Hel Auf ofwel Helau te roepen.

Wat ga je dragen tijdens carnaval?

Met dit leuke stukje kennis in je achterhoofd is het nog leuker om carnavalskleding te kopen bij Fop&Feestwinkel. De carnavalsdagen vormen voor veel mensen het belangrijkste feest van het jaar. Waarom zou jij jezelf er dan niet op kleden.

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemmen telling: 0

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!

Laten we deze post verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Uitgelegd door:

Deel het bericht op: