Betekenis van…

Simpele uitleg over complexe woorden
Zoek

Betekenis van airco

Inhoudsopgave

Leestijd: < 1 minuut
0
(0)

Wat is de betekenis van airco?

Een airco ofwel airconditioning, klimaatregeling, luchtbehandeling of luchtregeling is het reguleren van de lucht in binnenruimtes, zoals in een gebouw, auto of trein. Andere benamingen zijn airco, luchtregelaar, klimaatregelaar, klimaatregeling en comfortkoeling.

Hoe werkt een airco systeem?

Het principe van een airco of airconditioner is niet ingewikkeld. Het bestaat uit een proces van invoer en afvoer. De airconditioning zuigt warme lucht aan en brengt deze in het apparaat. Hierin wordt vloeistof verdampt. De warme lucht wordt middels een afvoerslang afgevoerd en de koudere lucht wordt de kamer ingeblazen om het binnen lekker koel te maken. Dit vereist wel dat een afvoerslang naar buiten leidt. Voor het beste resultaat maak je een gat in de muur om de slang op aan te sluiten, net zoals bij een wasdroger. Een alternatief voor wie minder rigoureus te werk wil gaan is de slang via een open raam naar buiten te hangen. Het nadeel hiervan is echter dat warme lucht van buiten naar binnen komt.

Een airco kan ook vocht aan de lucht onttrekken. De lucht wordt dan dus niet alleen gekoeld maar ook ‘gedroogd’, wat de luchtvochtigheid doet afnemen. Droge lucht heeft gevoelsmatig een lagere temperatuur, maar kan bij wie hier gevoelig voor is ook tot klachten leiden zoals een droge keel en hoesten. Om deze reden wordt afgeraden de airco tijdens het slapen aan te laten staan. Wanneer de airconditioning ook een timer bevat zou je deze wel zo in kunnen stellen dat hij net lang genoeg aan staat om goed in slaap te komen, waarna het apparaat vanzelf afslaat. Word je ‘s nachts wakker dan zou je dit proces kunnen herhalen.

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemmen telling: 0

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!

Laten we deze post verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Uitgelegd door:

Deel het bericht op: