Betekenis van…

Simpele uitleg over complexe woorden

Betekenis van AI

Inhoudsopgave

Leestijd: 2 minuten
0
(0)

Ook dit jaar zullen er weer binnen de ICT een aantal trends plaatsvinden. Net zoals dat er elk jaar weer verschillende vernieuwde technologieën worden uitgevonden. Enkele technologieën die dit jaar belangrijk zullen worden, zijn: internet of behaviors, hyperautomatisering, distributed cloud en verdere uitrol van AI.

Wat is AI nou eigenlijk?

De afkorting AI staat voor Artificial Intelligence.  Het is een concept waarbij computers taken overnemen, waar normaal gesproken menselijke intelligentie voor nodig is. Er bestaan twee versies. De narrow-variant, deze is al flink in ons dagelijks leven ingeburgerd, denk aan zoekmachines, spamfilters, robot-stofzuigers, of -grasmaaiers. Narrow-AI heeft zich in een rap tempo ontwikkeld en wordt nu ingezet bij gezichts- en stemherkenning, het signaleren van patronen en het doen van onderzoek. Deze technologieën worden door ict’ers verder ontwikkeld. Dus lijkt jou het iets om met verschillende soorten technologie bezig te zijn, dan zijn er genoeg ICT vacatures vrij.

Dan is er nog een AI-concept: de general- variant. Dit is volledig ontwikkelde kunstmatige intelligentie die in de toekomst zonder hulp van mensen kan bestaan. Het klinkt nog onwerkelijk, maar zal in de nabije toekomst waarschijnlijk werkelijkheid worden.

Wie is de uitvinder van AI?

Alan Turing is zonder twijfel de grondlegger van AI. Hij vond een manier voor intelligente machines. Deze Britse computerwetenschapper, wiskundige, logicus en cryptoanalist werkte tijdens de tweede wereldoorlog in Bletchley park aan het decoderen van het Duitse berichtenverkeer. Hij publiceerde in 1950 een paper ‘computing machinery and intelligence’, waarin hij beschreef hoe een computer het verschil kan weten tussen een mens en een machine, aan de hand van een aantal vragen.

De Amerikaanse computerwetenschapper John McCarthy bedacht in 1950 de huidige term Artificial Intelligence. Vanaf dat moment ging de ontwikkeling van computers samen met de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie. Hard- en software konden steeds moeilijkere dingen uitvoeren, op een steeds betere manier.

Artificial Intelligence voorbeelden

AI is al een tijdje te vinden in ons dagelijks leven en de impact zal alleen nog maar groter worden, want AI wordt nog steeds verder ontwikkeld. Er zullen steeds meer dingen ontstaan, waarbij AI wordt toegepast. Enkele toepassingen van AI zijn:

Zelfrijdende auto’s.

Dit werkt als volgt: AI leest de route, Voorkomt ongelukken en vermijdt obstakels. Eigenlijk hetzelfde principe als vliegtuigen die op de automatische piloot vliegen.

Taal en spraak

AI vertaalt de ene taal in de andere, ook bij gesproken teksten, zoals bij Google translate. Daarnaast leidt spraak, in combinatie met AI, tot innovaties zoals smart Assistants van Apple’s Siri, Amazon Alexa en Google Assistant. Deze veranderingen hebben impact op het bedrijfsleven, omdat klanten, partners en medewerkers verwachten in contact te staan met merken via spraak gestuurde interfaces.

Patronen herkennen

Computers kunnen grote hoeveelheden data verwerken. Wanneer iets fout gaat leren zij hier snel van. De combinatie met AI helpt bij het interpreteren van data. Door voortdurend enorme hoeveelheden gegevens in realtime te analyseren, is het mogelijk snel prioriteiten van klanten te begrijpen en behoeften te voorspellen. Zo stel je betere diagnoses, haal je meer uit bedrijfsapplicaties, kan je voorspellingen doen in aankopen of maak je betere algoritmes voor de aandelenhandel.

Robotica en internet of things (IoT)

Robotica en AI kunnen in de nabije toekomst mensen vervangen. Denk aan complexe productieprocessen, microchirurgie of werkzaamheden op gevaarlijke of moeilijk toegankelijke plekken. AI zorgt ook voor slimme sensoren die in verbinding staan tot IoT. Jouw tandenborstel met sensor verzamelt niet alleen data over hoe je poetst, maar hij vertelt je ook hoe je beter kunt poetsen.

 

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemmen telling: 0

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!

Laten we deze post verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Techniek & Wetenschap
Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen
Jouw advertentie hier?

Uitgelegd door:

Deel het bericht op: