Betekenis van…

Simpele uitleg over complexe woorden
Zoek

Betekenis van afvallen

Inhoudsopgave

Leestijd: 2 minuten
0
(0)

Bijna iedereen wil in zijn leven wel eens afvallen of heeft hier een poging toe gedaan. In theorie is afvallen heel simpel minder calorieën (energie) eten en drinken dan dat je dagelijks calorieën (energie) verbruikt, maar in de praktijk blijkt het iets lastiger, want veel mensen hebben moeite met afvallen, hoe werkt afvallen nou precies?

Afvallen draait om een negatieve energiebalans

Alles wat je dagelijks eet en drinkt bevat een bepaalde hoeveelheid calorieën, dit noemen ze ook wel energie. Je lichaam heeft dagelijks energie nodig om te kunnen functioneren. Niet alleen om te kunnen bewegen en sporten heeft je lichaam energie nodig, ook voor heel veel andere (automatische) lichamelijke processen gebruikt je lichaam energie, daar later meer over.

Aan de ene kant heb je dus het dagelijks energieverbruik, dit is het aantal calorieën dat je dagelijks verbruikt. En aan de andere kant heb je je dagelijkse energie-inname. Je energiebalans bestaat dus uit twee delen: je energieverbruik en je energie-inname. Wanneer je wilt afvallen, zul je voor een langere tijd een negatieve energiebalans moeten hebben, dit betekent dat je energieverbruik een tijd lang hoger ligt dan je energie-inname. Zodat je lichaam de kans krijgt zijn vetreserves aan te spreken en niet alle energie al kan halen uit je dagelijkse energie-inname, dus wat je dagelijks allemaal eet en drinkt.

Rustmetabolisme en afvallen

Wanneer je wilt afvallen is het belangrijk om te weten hoeveel calorieën jouw lichaam dagelijks nodig heeft in rust. Dit noemen ze ook wel het rustmetabolisme. Het rustmetabolisme het het aantal calorieën jouw lichaam dagelijks in rust gebruikt. Wanneer je namelijk heel de dag in bed zou liggen, gebruikt jouw lichaam ook energie. Waarvoor gebruikt je lichaam dan energie zul je denken, nou voor het onderhouden van je lichaam. Bijvoorbeeld je ademhaling, het kloppen van je hart, opbouw en afbraak van cellen, het regelen van je lichaamstemperatuur en het fucntioneren van verschillende organen. Hoeveel energie jouw lichaam hiervoor gebruikt, verschilt van persoon tot persoon. Een groter lichaam verbruikt natuurlijk meer energie dan een kleiner lichaam, ook je leeftijd, geslacht en hoeveelheid slaap die je dagelijks krijgt hebben hier invloed op.

Sporten verhoogt je energieverbruik

Niet alleen met bewegen en sporten gebruikt je lichaam dus energie, ook als je helemaal niets doet, verbruikt je lichaam energie. Sporten kan daarentegen wel het energieverbruik verhogen, waardoor je sneller een negatieve energiebalans kunt creëren. Sporten kan dus wel degelijk bijdragen om het afvallen proces te versnellen.

Veranderingen in je eetpatroon

Het belangrijkste blijft echter het veranderen van je huidige eetpatroon. Het minderen van het eten van calorieën en het aanpassen van oude gewoontes. Dit is voor veel mensen erg lastig, zeker om het voor een langere periode vol te houden. Dit is dan ook een van de belangrijkste redenen waarom afvallen zo moeilijk is voor veel mensen. Eten, en vooral lekker eten zoals vetrijk voedsel, voeding die veel suikers en snelle koolhydraten bevat en zoute voeding, zit in ons systeem. Dit stamt nog uit de oertijd. Zonder deze oerprikkels, hadden we het niet overleefd vroeger. Al werkt het ons nu nogal eens tegen, er is nu eten in overvloed aanwezig en hoeven we niet meer te jagen en verzamelen om te kunnen eten. Nu gaan we in onze auto naar de supermarkt!

Bron: http://www.afvallen.com/

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemmen telling: 0

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!

Laten we deze post verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Uitgelegd door:

Deel het bericht op: