Betekenis van…

Simpele uitleg over complexe woorden
Zoek

Betekenis van actieradius

Inhoudsopgave

Leestijd: 2 minuten
4.5
(2)

We hebben er allemaal wel eens van gehoord: actieradius. Maar wat betekent dit nu precies? De actieradius is de maximale afstand die een vervoersmiddel kan afleggen zonder van buitenaf energie toe te voegen. En deze is natuurlijk per voertuig verschillend. Een groot vliegtuig kan met een tank zo’n 13.000 kilometer vliegen. Een auto met een gemiddeld gebruik kan rond de 500 tot 700 kilometer rijden op een volle tank van veertig liter.

Met de actieradius bedoelen we soms ook de straal van het gebied waarbinnen dit voertuig wordt gebruikt. Zo wordt een fiets meestal voor afstanden van rond de 10-15 kilometer gebruikt. Een brommer daarentegen heeft een actieradius van rond de 20-30 kilometer.  Ook gebruiken we de term actieradius voor militaire wapens. De actieradius van een raket bepaalt welk land je daarmee kunt bereiken. De langeafstandsraket kan de grootste afstand overbruggen.

Elektrische auto

Bij een elektrische auto wordt de actieradius bepaald door de accu. Hoe meer vermogen deze heeft, deste meer kilometers de auto kan rijden. De elektrische auto met de grootste actieradius is de Tesla S100D. Met deze auto kun je maar liefst 515 kilometer rijden zonder de accu op te laden. Ook kun je met deze auto met hoge snelheid rijden (120 kilometer per uur). De hybride auto’s, oftewel deels op benzine en deels elektrisch, hebben een grotere actieradius. Met deze auto’s kun je tot wel 640 kilometer rijden op een volle tank en accu. Ten slotte zijn er dan nog de auto’s op waterstof. Deze hebben een actieradius van tussen de 500 en 600 kilometer.

Concluderend is de actieradius van een elektrische, hybride of waterstof auto dus iets lager dan van de gemiddelde benzine auto. Er zijn nieuwe technologieën in ontwikkeling waarbij elektrische auto’s automatisch worden opgeladen via inductie in het asfalt. Zo wordt de auto tijdens het rijden volledig opgeladen en hoef je niet te stoppen.

E-bike

Ook bij e-bikes is de actieradius volledig afhankelijk van de accu. Fiets je elke dag korte afstanden, dan hoef je niet echt na te denken over voldoende capaciteit van je accu. Je laadt deze tussendoor dan weer op. Wil je echter dagelijks grotere afstanden fietsen met je e-bike? Dan heb je wel een accu met meer capaciteit nodig.

Er is keuze uit accu’s van 300 tot 600 Wh. De capaciteit van een accu van 600 Wh is ook echt twee keer zo groot als van een accu van 300 Wh. Verder wordt de afstand die je ermee kunt fietsen bepaald door de actieradius. Deze actieradius is een gemiddelde en kan dus afwijken. Heb je zware tegenwind, is het koud of fiets je met hoogteverschil dan kan de actieradius ineens een stuk lager uitvallen. Op deze pagina vind je een handige calculator waarmee je de actieradius van je e-bike zelf kunt berekenen.

De actieradius van een e-bike wordt beïnvloed door de volgende factoren:

  • Totale gewicht: alleen of met de kinderen
  • Weersomstandigheden: koud, nat of droog warm
  • Leeftijd en gebruik accu
  • Wegdek: goed of slecht
  • Landschap: plat of hoogteverschillen
  • Wijze van schakelen: zuinig of niet
  • Bandenspanning: met aanbevolen bandenspanning of niet

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 4.5 / 5. Stemmen telling: 2

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!

Laten we deze post verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Uitgelegd door:

Deel het bericht op: