Betekenis van…

Simpele uitleg over complexe woorden
Zoek

Betekenis van urbi et orbi

Inhoudsopgave

Leestijd: < 1 minuut
4.7
(6)

Urbi et orbi is een van de bekendste Latijnse uitspraak die men kent. Vertaalt in het Nederlands betekent het voor de stad en voor de wereld. Origineel gezien werd de uitdrukking vroeger gebruikt als een pauselijke handeling niet alleen voor de stad (urbs) Rome, maar ook voor de rest van de katholieke wereld (orbis) bedoeld was. Urbi et orbi is dan ook een traditionele zegen die de paus met Kerstmis, Pasen en sommige andere bijzondere gelegenheden (zoals direct nadat er een nieuwe paus is gekozen) uitspreekt vanaf het balkon van de Sint-Pieter in Rome, altijd om 12 uur in de middag. Het gaat hier om een apostolische zegen.

Urbi et orbi misvatting

De misvatting is dat het niet zo is dat de paus alleen de uitspraak urbi et orbi spreekt. Urbi et orbi is de naam van de zegen die de paus uitspreekt. De daadwerkelijke zegen bestaat uit vier Latijnse zinnen, maar daartussen telkens het woord amen.

Een leuk detail is dat met Pasen de paus tijdens de gelegenheid van urbi et orbi, al enige jaren in het Nederlands zijn waardering uit voor de versiering van het plein van de Sint-Pieter door Nederlandse bloemisten.

De term urbi et orbi vindt zijn origine in de tijd van het oude Romeinse Rijk. De zegen was toen bedoeld voor de stad Rome, maar eigenlijk ook voor alle andere gelovigen van de Romeinse katholieke kerk. Vandaar dat ‘de (katholieke) wereld’ ook is opgenomen in de zegen.

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 4.7 / 5. Stemmen telling: 6

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!

Laten we deze post verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Uitgelegd door:

Deel het bericht op: