Betekenis van…

Simpele uitleg over complexe woorden
Zoek

Betekenis van Body Mass Index (BMI)

Inhoudsopgave

Leestijd: 2 minuten
0
(0)

Wat is de betekenis van de Body Mass Index afgekort ook wel BMI? Waarschijnlijk heb je er al wel eens van gehoord of heb je er wel eens over gelezen, maar wat betekent het nou precies?

De Body Mass Index (BMI) is een formule die oorspronkelijk is bedacht om het gewicht van grotere groepen mensen te berekenen en te bestuderen. Om dit eenvoudig te kunnen berekenen hebben ze naar de lengte, leeftijd en het gewicht van personen gekeken en hierbij een formule bedacht. De formule berekend de verhouding van het lichaamsgewicht in kilogram ten opzichte van de lichaamslengte in centimeters. Wanneer de lengte in verhouding is met het gewicht, dan hebt je een gezond gewicht volgens de Body Mass Index formule. De formule is als volgt:

Gewicht in KG : (Lengte in CM * Lengte in CM) = BMI

De uitkomst van de formule is dan je BMI, de uitkomst wordt in verschillende categorieën ingedeeld.

  • Een BMI onder de 19 betekent dat je ondergewicht hebt.
  • Een BMI van tussen de 19 en 25 betekent dat je een gezond gewicht hebt.
  • Een BMI van tussen de 25 en 30 betkent dat je overgewicht hebt.
  • Een BMI van tussen de 30 en 40 betekent dat je obesitas hebt.
  • Een BMI van boven de 40 betekent dat je morbide obesitas hebt.

Wanneer je je eigen gegevens in de formule invult, kun je dus je BMI berekenen. Dit kun je ook heel eenvoudig via een BMI calculator op internet doen zoals bijvoorbeeld op www.bmiberekenen.nl, je vult je gegevens in en met één druk op de knop word je BMI voor je berekend.

Voordelen en nadelen Body Mass Index

De BMI formule is een eenvoudige manier om te kijken of je overgewicht hebt of ondergewicht hebt. Toch zitten er ook een paar nadelen aan het gebruik van de BMI formule. Oorspronkelijk is deze formule bedacht om de statistieken van grotere groepen mensen te berekenen. Dit deden ze bijvoorbeeld om te kijken hoeveel procent van de bevolking overgewicht of ondergewicht heeft. De BMI formule houdt namelijk geen rekening met de verdeling van spiermassa en vetmassa. Aangezien spieren een stuk meer wegen dan vet, kan er uit de BMI formule al snel komen dat je overgewicht hebt, terwijl daar helemaal geen sprake van is. Een fanatieke sporter met een laag vetpercentage kan volgens de formule overgewicht hebben terwijl daar natuurlijk dan geen sprake van is.

De Body Mass Index formule zegt dus niks over je vetpercentage, maar ook niks over je algemene gezondheid. Toch is de BMI formule een handige tool om eenvoudig en snel te berekenen of je overgewicht, ondergewicht of een gezond gewicht hebt.

Bron: http://www.bmiberekenen.nl/

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemmen telling: 0

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!

Laten we deze post verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Uitgelegd door:

Deel het bericht op: