Betekenis van…

Simpele uitleg over complexe woorden
Zoek

Betekenis van alopecia androgenetica

Inhoudsopgave

Leestijd: 2 minuten
0
(0)

Wat is de betekenis van Alopecia androgenetica?

‘Alopecia androgenetica’kan vrij vertaald worden naar ‘mannelijke kaalheid’. Deze kaalheid wordt veroorzaakt door de gevoeligheid van de haarzakjes voor het bij mannen aanwezig zijnde hormoon dihydroxy-testosteron (DHT). Mannen die leiden aan Alopecia androgenetica zijn vaak te herkennen aan de verminderende hoeveelheid haar op de kruin of bij de inhammen. Disclaimer: Dit is geen medisch advies, heb je last van kaalheid, spreek dan met een expert hierover.

De term ‘mannelijke kaalheid’ is enigszins verwarrend, want ook vrouwen kunnen hier last van hebben. Bij vrouwen wordt daarom gesproken van ‘haarverlies volgens het vrouwelijk patroon’.

Alopecia androgenetica moet qua oorzaak niet verward worden met ‘alopecia areata’, dat is een geheel andere aandoening.

Hoeveel mensen leiden er aan deze aandoening?

Schrik niet, maar in Nederland heeft naar schatting ruim 70 procent van de mannen last van deze aandoening. Ook 40 procent van de vrouwen wordt hier getroffen. Niet altijd treed de ‘ziekte’ op een latere leeftijd, want velen hebben er al vanaf de puberteit mee te kampen.

Bij mannen begint deze kaalheid bij de slapen en op de kruin en gaat meestal door tot er alleen een rand haar op het achterhoofd overblijft. Bij vrouwen komt alopecia androgenetica meestal tot uiting door een dunnere haarinplant, vaak dominant op de middellijn van het hoofd.

Alopecia androgenetica wordt door veel artsen niet gezien als een ziekte, maar het is wel voor een groot deel genetisch bepaald. Dat neemt niet weg dat het wel als een aandoening wordt ervaren, zeker voor (jonge) vrouwen bij wie de kaalheid goed zichtbaar is. Ook voor mannen bij wie de kaalheid al op jonge leeftijd inzet, kan dit heel belastend zijn en heeft het een grote invloed op de kwaliteit van leven.

Het ontstaan van Alopecia Androgenetica:

  • Mannelijke hormonen, met name dihydrotestosteron (DHT), binden aan receptoren op haarfollikels.
  • Grote haarfollikels worden geleidelijk aan kleiner.
  • Verkorting van de anagene fase (groeifase).

De meest opvallende eigenschap van alopecia androgenetica is de verdunning van haren. Iedere haarcyclus eindigt met dunnere haar, totdat er niets meer van over blijft.

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemmen telling: 0

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!

Laten we deze post verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Uitgelegd door:

Deel het bericht op: