Overheid helpt de mkb te verduurzamen

Overheid helpt de mkb te verduurzamen
0
(0)

Ben jij werkzaam in het mkb en zit je erover na te denken om te verduurzamen? Let dan even heel goed op, want de overheid komt met nieuwe steun in de vorm van een extra subsidie. Benieuwd naar wat dit voor jou betekent? Lees dan zeker even door. 

Extra subsidie

Ondernemers in het midden- en kleinbedrijf willen vaak wel verduurzamen en hun CO2-uitstoot verminderen, maar het ontbreekt hen vaak aan de kennis, tijd en capaciteit om dit allemaal uit te zoeken. Dat is natuurlijk ook niet even één-twee-drie gedaan. De Rijksoverheid komt daarom aan het einde van de zomer in 2021 met een tijdelijke oplossing. Ondernemers in het mkb maken namelijk van 1 oktober 2021 tot 30 september 2022 kans op steun in de vorm van een extra subsidie. Je hebt nu bijvoorbeeld al de MIT-subsidie of de innovatieve WBSO-subsidie, maar daar komt nu voor bepaalde tijd deze subsidie bij. 

Waarom een extra subsidie?

Volgens staatssecretaris Dilan Yesilgoz van Klimaat en Energie is het hard nodig om het mkb een handje te helpen. “Veel ondernemers willen graag een steentje bijdragen aan een schonere wereld. Ze hebben alleen meer te doen dan zich verdiepen in alle manieren om hun bedrijf te verduurzamen.” De secretaris verklaart daarom extra te willen helpen.

Professioneel advies

Professioneel advies

Nu zul je wellicht denken: hoe kan een extra subsidie deze ondernemers verder helpen? De subsidie, van maximaal €2.500 per bedrijfspand, is er voor de ondernemers om professionele hulp in te schakelen. Met dit geld moeten zij een professioneel advies door een energieadviseur laten opstellen. De adviseur zoekt dan voor de bedrijven uit hoe zij het beste energie kunnen besparen of minder CO2-uitstoot kunnen realiseren. 

Verschillende soorten advies

De adviseur kan met zijn advies verschillende kanten op. Denk aan een voorstel van meer isolatie, of juist de aanleg van zonnepanelen of zonneboilers. Ook kan er het advies uitrollen om over te stappen op elektrische bedrijfswagens én kijkt de adviseur naar de overige bedrijfsvoering waar winst valt te halen. De overheid stelt echter wel enkele eisen, want niet elk mkb-bedrijf maakt aanspraak op de subsidie. De subsidie is namelijk enkel beschikbaar voor mkb-bedrijven met een relatief laag energieverbruik (minder dan 50.000 kWh elektriciteit en 25.000 m3 aardgas) die niet onder de Energiebesparingsplicht vallen.

Mocht je de subsidie willen aanvragen, dan kun je bij de Rijksdienst van Ondernemend Nederland (RVO) terecht. Subsidies worden op basis van volgorde verstrekt. In totaal trekt de overheid 28,2 miljoen euro uit voor de nieuwe regeling. Ga jij er gebruik van maken?

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemmen telling: 0

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!

Laten we deze post verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *