Betekenis van…

Simpele uitleg over complexe woorden

Betekenis van ERP

Inhoudsopgave

Leestijd: 2 minuten
0
(0)

We worden steeds meer gebombardeerd met afkortingen die slaan op technische mogelijkheden. Denk aan CMS, wat slaat op het systeem waarmee je website gebouwd en onderhouden kan worden, en CRM, wat gaat over relatiebeheer voor bedrijven. Een andere term die ingeburgerd aan het raken is ERP. Maar wat is eigenlijk de betekenis van ERP?

Enterprise Resource Planning

De afkorting ERP staat voor ‘Enterprise Resource Planning’. Het betreft software die ontworpen is om de functies van verschillende kernbedrijfsprocessen te integreren en beheren in één systeem. Hoewel velen de term pas enkele jaren kennen, werd hij voor het eerst gebruikt in de jaren negentig en gaat de voorloper van ERP software zelfs terug tot de jaren zestig. Toen betrof het software die als hulpmiddel diende voor met name voorraadbeheer. Voor dat specifieke onderdeel kun je nu ook speciale, toegewijde software krijgen. Bijvoorbeeld in de vorm van B2B webshop software die ervoor zorgt dat er een koppeling is tussen een webshop en het voorraadbeheer.

Veel meer dan voorraadbeheer

ERP software behelst echter veel meer dan enkel voorraadbeheer en is veel meer een integraal systeem waarin verschillende bedrijfsprocessen beheerd kunnen worden. Naast voorraadbeheer, stelt ERP software bedrijven bijvoorbeeld ook in staat op dezelfde plek inkoop en verkoop te beheren. Ook kan relatiebeheer (CRM) geïntegreerd worden in het ERP-systeem, net als service. Als kers op de taart kan hetzelfde systeem ook gebruikt worden om de financiële administratie en HR-zaken makkelijker te maken.

Voordelen van het gebruiken van ERP software

Investeren in ERP software brengt verschillende interessante voordelen met zich mee voor bedrijven. Die kunnen hiermee voorkomen dat ze met verschillende systemen moeten werken. Niet alleen is dat efficiënter en bespaart het tijd, het leidt ook tot kostenbesparingen. Omdat alle informatie op één centrale plek bewaard wordt, verbeter ook de consistentie én de communicatie. Daarnaast profiteren ook klanten ervan, omdat orders sneller verwerkt kunnen worden. Daarmee kan een bedrijf een voorsprong krijgen op de concurrentie.

Uitdagingen van ERP software

Natuurlijk komt de keuze voor ERP software ook met uitdagingen. Het systeem moet allereerst volledig geïntegreerd worden, en dat kost tijd. Daarbij moet in veel gevallen bestaande data gemigreerd worden, en dat kan een uitdaging zijn. Medewerkers kunnen moeite hebben met de nieuwe werkwijze. Naast de investering is er dus tijd nodig voordat ERP software goed werkt. Maar als de instapperiode voorbij is, alles werkt en werknemers eraan gewend zijn, gaat het bedrijf er de vruchten van plukken.

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemmen telling: 0

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!

Laten we deze post verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

bedrijfsautoverzekering
Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen
Jouw advertentie hier?

Uitgelegd door:

Deel het bericht op: