Betekenis van…

Simpele uitleg over complexe woorden

Betekenis van aquaplaning

Inhoudsopgave

Leestijd: 2 minuten
0
(0)

Misschien herinner je je nog een moment waarop je op de snelweg reed en het plotseling hevig begon te regenen. In dit geval zal niet al het regenwater rechtstreeks van de weg stromen. Dit zorgt er meestal voor dat stilstaand water grote plassen vormt op de weg. Doordat er overtollig water op de weg blijft liggen, krijgen auto’s te maken met aquaplaning.

Zo’n enorme waterplas is voor automobilisten meestal moeilijk te vermijden. Soms worden ze zelfs gedwongen om met hoge snelheid hier doorheen te rijden. Wanneer je met een hoge snelheid door een waterplas rijdt, zul je al snel merken dat de banden hun grip verliezen. Hierdoor is het bijna niet meer mogelijk om de auto goed te besturen. Waterskiën doet zich voor wanneer uw autobanden het water niet snel genoeg kunnen afvoeren. Dan komt er een dun laagje water tussen de autoband en de weg.

In het ergste geval is er helemaal geen contact tussen de vier banden en het asfalt. Dan lijkt de auto bijna op de weg te zweven, waardoor je als beginnende bestuurder zeker de controle over het voertuig verliest. Door in deze situaties de snelheid aan te passen, kan de kans op aquaplaning aanzienlijk worden verminderd. Als je met een hoge snelheid in een vaste plas rijdt, wordt de kans op aquaplaning aanzienlijk verhoogd. Het is ook belangrijk om op sporen op de weg te letten. Je zult deze sporen vaak zien op snelwegen waar veel vrachtwagens rijden. Probeer bij aquaplaning niet in deze sporen te rijden. Hierdoor wordt het risico op slippen verminderd.

Hoe reageer je?

Wanneer je te maken krijgen met aquaplaning is het niet verstandig om af te remmen. Hierdoor is de kans dat je doorslipt erg groot. Daarom raden wij aan om langzaam je snelheid te verminderen door het gas los te laten. Hierdoor wordt de kans op slippen verminderd. Een vergelijking die wordt gemaakt met betrekking tot aquaplaning is het rijden in de sneeuw. Sneeuwkettingen kopen helpt om grip te verhogen, omdat de kettingen makkelijker grip pakken met de ondergrond.

Probeer het stuur ook nooit te corrigeren, maar wacht liever tot de grip terug is. Het is het beste om het stuur gewoon recht te houden.

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemmen telling: 0

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!

Laten we deze post verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Vervoer & Reizen
Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Uitgelegd door:

Deel het bericht op: